Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Физика из дана у дан – јануар

01.јануар

1880. у Србији су уведене обавезне метричке мере. Мерна јединица за дужину постао је метар и званично су престале да важе мере попут аршина, лакта, педља.

05.јануар

1895. немачки физичар Вилхелм Конрад Рентген (рођ 27.марта 1845. године) објавио је да је пронашао x-зраке, касније по њему назване Рентгенови зраци.

06.јануар

Алберт Ајнштајн је оженио Милеву Марић 6. јануара, 1903. Ајнштајнова женидба са Марићевом, која је била математичарка, представљала је у исто време и лично али и интелектуално партнерство и везу. За Милеву Ајнштајн је говорио: „Она је створење једнако мени самом и које је једнако независно и јако као што сам и ја“. (више о Милеви Марић у чланку Ко је била Милева Марић?)

Информацију нам је пронашла Милица Еркић

07.јануар

Рођен је Рудолф Фердинанд Шпиталер у Филаху, Корушка. Након завршетка гимназије у Филаху, Шпиталер је од 1879. до 1883. године студирао филозофију, математику, физику, астрономију и метеорологију на Универзитету у Бечу. Затим је од 1883. до 1892. године радио као асистент на Универзитетској опсерваторији у Бечу, а 1892. године докторирао је филозофију. Открио је 64 објеката у васиони и био један од првих људи који су почели да спекулишу о постојању 13. зодијачког сазвежђа, које је касније постало познато као Змијоноша.

Информацију нам је пронашла Милица Петровић

08.јануар

1942. године рођен је Стивен Хокинг , енглески теоретски физичар; унапредио разумевање простора времена и простор-време сингуларитета.

Хокинг је дипломирао физику на Оксфорду, потом је с темом из теорије релативности докторирао на Кембриџу, где је наставио своју академску каријеру. Постао је члан Краљевског друштва 1974, професор математике 1979. Као студент добио веома прогресивну неуромоторичку болест која веома онеспособљује и ограничава кретање и говор. Свој математички рад је наставио ментално и саопштавао га тек у завршном облику. Његов животни рад представља изванредну победу над тешком физичком онеспособљеношћу.

Хокинг је започео проучавање опште теорије релативности, примећујући да Ајнштајнова теорија не објашњава квантномеханичку природу физике и није у стању да адекватно опише гравитационе сингуларитете попут „црних рупа“ или „великог праска“. У књизи The Large Scale Structure of Space-Time (G. F. R. Ellis, 1973) показао је да се простор-време сингуларитет мора појавити на почетку универзума и само простора и времена; то је био „велики прасак“ (тачка бесконачно високе густине просторновременске закривљености). Универзум се од те тачке па надаље шири.
Његова нетехничка књига „Кратка историја времена“ (енгл. A Brief History of Time, 1988) била је изванредни издавачки успех. Постао је почасни пратилац краљице, 1989.

Информацију нам је пронашао Велимир Веља Марсенић

Рођен је Василијевич Курчатов Игор (СИМ 8. јануар 1903 – Москва, 7. фебруара 1960) совјетски физичар. Курчатов је лидер совјетског атомског пројекта. Током пројекта Курчатов је обећао да неће да се брије док пројекат не успе. До краја живота је имао дугу браду и надимак „Брада“. Курчатов је умро у Москви 7. фебруара 1960, услед излива крви у мозак.
Хемијски елемент са редним бројем 104, курчатовијум (Кu), назван је тако у његову част.

Информацију нам је пронашао Душан Ноговић

 

10. јануар

Рођен је Павле Савић (Солун, 10. јануар 1909 — Београд, 30. мај 1994) српски физичар и хемичар, који је светски реноме стекао када је са Иреном Жолио Кири 1937. и 1938. у Паризу открио изотопе познатих елемената бомбардовањем атома урана спорим неутронима. То доводи Ота Хана и Фрица Штрасмана до открића нуклеарне фисије-цепања урановог језгра. Са Иреном Жолио био је предложен за Нобелову награду, али је њу добио само Хан. Од 1947. је руководио изградњом Нуклеарног института у Винчи и до 1960. био директор Института. Павле Савић се као први директор сматра оснивачем Института „Винча“, који је тада зван Институт „Борис Кидрич“. Био је дугогодишњи шеф Катедре за физичку хемију Природно-математичког факултета у Беоргаду, данас Факултета за физичку хемију. Од 1971. до 1981. године је био председник Српске академије наука и уметности.Био је активан скоро до краја живота. Последњи научни рад је објавио неколико месеци пре смрти, у 85. години. Умро је у Београду 1994.

Информацију нам је пронашао Велимир Веља Марсенић

15.јануар

Рођен је Едвард Телер (15. јануар 1908 — 9. септембар 2003) амерички физичар мађарског порекла. Радио у атомској лабораторији у Лос Аламосу и сматра се изумитељем америчке хидрогенске бомбе.

Информацију нам је пронашао Велимир Веља Марсенић

17.јануар

Рођен је Николај Јегорович Жуковски (Орехово, 17. јануар 1847. – Москва, 17. март 1921.) руски физичар, оснивач аеродинамике као науке, а бавио се аеромехаником и хидромехаником. У себи је објединио све добре особине научника, инжењера и учитеља.

Информацију нам је пронашао Давид Радановић

20.јануар

Рођен је Андре-Мари Ампер (20. јануар 1775 — 10. јун 1836.) француски физичар и математичар, оснивач електродинамике. Засновао теорију магнетизма у нераздвојивој вези са електрицитетом и проучио узајамно дејство електричних струја. По њему је добила назив јединица за мерење јачине електричне струје.

Информацију нам је пронашла Драгана Арнаут

31.јануар

Рођен је Рудолф Лудвиг Месбауер (31. јануара, 1929) немачки физичар који је испитивао гама зраке из нукеларних прелаза. Са Робертом Хофштадтером поделио је Нобелову награду за физику 1961 за откриће Месбауеровог ефекта 1957. које је учинио као докторант у Минхену. У једном интервјуу пита новинар Месбауера како је Нобелова награда утицала на његов живот. Каже врло неповољно. „Ето, да нисам добио Нобелову награду не бих морао да разговарам са вама“…

Информацију нам је пронашао Велимир Веља Марсенић

Advertisements

Single Post Navigation

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: