Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Шта је испод нас?

Овај занимљив експеримент је приредио Дејан Крецуљ, професор физике и информатике из ОШ“Јован Јовановић Змај“ , Ковин

 ШТА ЈЕ ИСПОД НАС?

Из једног давног цртаног филма са Душком Дугоушком у главној улози, дуго је међу тадашњом децом била популарна реплика његовог противника, Баџе Костоломца, који је тражећи злато копао кроз комад одроњене земље падајући у понор, а потом пробијао на другу страну усхићено говорећи „Ђаво да ме носи, прокопао сам Земљу до Јапана!“. Шта више, тврдња да је на супротној страни планете Јапан или Кина, иако нетачна, била је и остала веома уврежена међу Американцима и данас.

Катастрофални земљотрес у Јапану који је померио осу планете и регистрован сеизмографима чак и у нашој земљи, с правом подстиче на тражење одговора на питање: заиста, шта се налази с друге стране; шта је испод нас? Ова тачка назива се антипод, од грчке речи која значи сушту супротност, противника, супарника, а у географији означава положај који је на супротној тачки пречника Земље или противножник. Дечју, и не само дечју, знатижељу лако је испровоцирати кратком причом налик поменутој потичући их да погоде шта се стварно налази испод нас. Да не би било недоумица, треба им ипак објаснити да желимо да истражимо место на које бисмо наишли када би под правим углом у односу на под повукли праву. Она би продирала кроз све Земљине слојеве, кроз ужарено језгро, а потом поново излазила са друге стране све до површине. То је место које тражимо.

Најједноставније је узети карту света и погледати. Али, оне су и у најбољим школским атласима веома грубе. Зато посегнимо за прецизном, дигиталном картом, коришћењем лако доступних програма. То су веома популарни Google Earth и Google Maps, по вољи.

 

 

 

 

 

 

 

Прво треба пронаћи координате места где се налазимо, потом од 180 одузети географску дужину и окренути страну света са истока на запад, а уместо северне географске ширине, узети исту, али јужну. И то је све. Програм ће нас одвести управо на тражену тачку.

Ево примера. У првом случају користили смо програм Google Earth. Изабрали смо тачку у Београду, симбол главног града, тријумфални споменик Победник који се налази на највишем бедему калемегданске тврђаве. Израдио га је чувени вајар Иван Мештровић и представља победу српске војске над Отоманском и Аустро-Угарском империјом у ратовима од 1912. до 1918. године. У дну екрана очитавамо да је 20° 26’ 51.68’’ источно. Дакле, тражено место је на другој страни на (180°- добијени подаци) западно. Географска дужина места је 44° 49′ 22.79’’ северно, па нам треба исто толико, али на југ. И доспевамо на дно океана, где можемо да потражимо најближе копно. Препоручујемо пут на запад, где се наилази на острвце удаљено око 1300 километара.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ако користимо Google Maps, тада нам је потребан децимални облик. Њега смо добили још пре изласка из Google Earth-a. У менију „Алатке“, одабрали смо „Опције…“, а потом у „3Д приказ“-у „Прикажи географску дужину/ширину“ подесили на „Степени у децималима“. Тако добијамо да је место на 44.823033 северно, а сада јужно и 160.447704 источно, а сада западно. Код Гоогле мапс је исток плус, а запад минус, као што је север плус, а југ минус. И опет „прокопасмо Земљу до Јапана“, односно ево нас и сада на другој страни планете, тачно испод нас, истина окружени океаном колико год поглед досеже.

Advertisements

Single Post Navigation

One thought on “Шта је испод нас?

  1. Dejan Kreculj on said:

    Mala napomena autora: u tekstu je dat primer kalemegdanskog Pobednika i GE, a ilustracije su sa Palatom Beograd – Beogradjanka u GM; neka to posluži za vežbu, a verujem da bi svakog najviše interesovalo šta je ispod njegove kuće, na času ispod učionice …

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: