Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Занимљивости – III део

Занимљивост је пронашао Велимир Марса Марсенић

Занимљивости
…Ајнштајн је на основу мисаоног експеримента о близанцима установио теорију релативности. Замислимо два дечака близанца. Један одлази на путовање васионским бродом који се креће највећом могућом брзином у природи. Други брат остаје на Земљи. После извесног времена, близанац из свемира се вратио на Земљу. При њиховом сусрету приметиће да се разликују. Брат на Земљи је више остарио од свог близанца који је путовао. …Прве законе физике у тачном облику изразио је Архимед још у старом веку. …18. векова је прошло до нових тачних закона. у 17. веку Галилеј (падање тела) и Кеплер (кретање тела) крећу у постављање нових закона….У 19. и 20. веку је откривено више закона него што их је човек укупно поставио до тада….Кажу да Ајнштајн није волео школу. За математику је изјавио: „Математика је добар начин да се неко вуче за нос!“ – али касније није могао своју Специјалну теорију релативности без коришћења математике….Један научник, по имену Џон Грант нашалио се и упоредио васиону са куваним јајетом: „Кувано јаје има коначну запремину, васиона такође; кувано јаје се хлади, васиона такође; кувано јаје је чвршће него у првобитном стању, васиона такође, јер данас има више камења и стења него непосредно након њеног настанка и најзад, основне боје јајета су бела и жута, што важи и за звезде, у шта се можете уверити безброј пута, гледајући их током ноћи…“…Атоми које можемо сматрати као мале куглице, толико су мали да на дужини од једног милиметра (1mm) можемо поређати чак 10 милиона атома….Ајнштајн је био један од изумитеља фрижидера.

Занимљивост је пронашла Милица Еркић

Којом брзином се креће Земља?

Највећи обим Земље на екватору износи око 40000 километара. У једном дану Земља се једном окрене око своје осе: на екватору се тло окреће брже од 1600 km/h, али људи то кретање не примећују јер се крећу заједно са Земљом.

Занимљивост је пронашла Милица Петровић

Зашто увек видимо једну исту страну Месеца?

Месец се окрене око Земље за 28 дана, али исто толико дана му треба да се окрене и око своје осе, па нам је зато увек окренут истом страном. Године 1959. совјетска летелица Луна 3 зашла је иза Месеца и снимила његову другу страну. Снимци су показали да је површина Месеца на тој страни врло слична оној коју ми видимо.

Занимљивост је пронашла Милица Петровић

Која је највећа брзина коју човек може да поднесе?

Оно што ту изазива невољу није брзина, већ убразање и смањивање брзине. То је оно што односи жртве, на пример, приликом судара. Промене брзине изражавају се у количини гравитационог убрзања – G. Већина људи може да издржи силе од 4G до 6G. Пилоти борбених авиона могу да на неколико секунди издрже и убрзања од око 9G.

Међутим ако би непрекидно деловала, чак и сила од 6G могла би да убије човека. Астронаути трпе дејство силе око 3G током узлетања, од чега на деловање силе Земљине теже отпада 1G.

Посади је нешто лакше да се носи са овом силом зато што се налази у лежећем положају те сила делује од предњег дела тела ка леђима, уместо од главе ка ногама, у ком случају би крв била потиснута из главе наниже.

Занимљивост је пронашла Милица Петровић

Колико енергије трошимо на размишљање?

Уопште гледано, на мозак одлази око 20 одсто наших енергетских потреба. То је у просеку 400-500 калорија дневно. Међутим то зависи од тога колико нам мозак ради у току дана. Чак и под анестезијом мозгу треба бар 150 калорија дневно. Огледи на пацовима показали су да промене стања из анестезије у будно стање повећава енергетске потребе за 50 одсто.

Док смо будни, мозак највише користимо за покретање мишића и обраду података добијених од чула. Прављени су огледи да се измери утицај решавања апстрактних задатака на метаболичке потребе мозга. Испоставило се да то зависи од коефицијента интелигенције. Што је човек интелигентији, више енергије троши за решавање мисаоног задатка који му изгледа тежи.

Advertisements

Single Post Navigation

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: