Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Занимљивости – IV део

Занимљивост је пронашао Велимир Марса Марсенић

Шта је то вакуум?

Вакуум је појам који може означавати више ствари, зависно од контекста. Опште значење би било празан-ваздух или подручје где ‘нечега има јако мало’.

Нпр. вакум се често користи као појам за простор у којем је притисак ваздуха знатно мањи од атмосферског. Вакум исто тако може значити део простора у којем нема нити једне честице, дакле прави безваздушни простор.

Занимљивост је пронашао Велимир Марса Марсенић

Осиромашени уранијум

Осиромашени уран је заправо нуспроизвод при прозводњи изотопа урана атомске масе 235. Наиме, у природном урану највише има урана атомске масе 238 (скраћено: 238U), са врло малим уделом 235U, у износу од око 0.71%.

Изотоп 235U је важан за рад нуклеарних реактора, па је најмања потребна концентрација која се може користити за добивање енергије око 3.2%, донсно 3.6% (зависно од конструкције реактора). То значи да природну мешавину треба обогатити. То се ради посебним технолошким поступком, а као нуспроизвод тога излази мешавина урана са само 0.3% 235U. Та мешавина се онда назива осиромашени уран (енгл: depleted uranium).

Осиромашени уран је врло велике густине 19 g/cm3 (1.7 пута веће од олова) и времена полураспада 4.2 милијарде година. Прво својство, па и чињеница да је као нуспроизвод врло јефтин, га чини погодним за пројектиле, јер врло лако пробија оклопна возила. Дужина времена полураспада га чини потенцијално опасним и након употребе као пројектила, јер је зрачење само по себи опасно. Осим тога, уран је и сам по себи – хемијски – опасан (на начин на који је и олово опасно) по здравље.

Занимљивост је пронашла Милица Еркић

Зашто вам се, приликом путовања млазним авионом, чини да су објекти на земљи укочени или се крећу полако?

Када гледате нешто што се креће, оно што стварно примећујете је промена угла под којим га видите. Оближњи објекти не морају да се крећу нарочито брзо да би вас натерали да окренете главу нагло и констатујете њихову велику брзину. Међутим ако се ти исти објекти крећу истом брзином али према вама или од вас, њихово кретање вам изгледа знатно спорије јер је угловна промена много мања.

Када посматрате удаљене предмете како се крећу, не постоји брза промена углова па њихово кретање дефинишете као релативно споро. Узмите Месец за пример: креће се хиљадама киломтара на час али ви не примећујете промену у његовом кретању уопште. Разлог томе су промене у угловима које су за вас потпуно неприметне због удаљености планете. И коначно, када гледате доле из авиона који високо лети, удаљено земљиште мења углове споро па вам се чини да се објекти на њему не крећу уопште или крећу јако споро.

Занимљивост је пронашла Милица Петровић

Да ли се магнет троши?

Такозвани перманентни магнети направљени су од материјала с магнетним подручјима (доменима) у чијим атомима електрони имају спинове који су уједначени једним с другим. Ова уједначеност спинова временом се оштећује, најчешће услед деловања топлоте и залуталих електромагнетних поља, што слаби степен магнетизма. Ипак, овај поступак је веома спор: савременом самаријум-кобалтном магнету потребно је око 700 година да изгуби половину снаге.

Занимљивост је пронашла Милица Петровић

Како знамо како изгледа Млечни пут?

Звучи иронично, али од свих сличних система у свемиру најтеже је утврдити тачан облик наше галаксије, оне у којој се налазимо. То је зато што немамо много избора, осим да је посматрамо из ње саме. Вилхелм Херсел први је 1780.године приметио да наша галаксија има спирални облик. Потом је Едвин Хабл, 1926.године, утврдио тачан облик Млечног пута, систематизујући класификацију различитих облика галаксија у видљивом делу свемира.

Advertisements

Single Post Navigation

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: