Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Занимљивости – V део

Занимљивост је пронашла Милица Петровић

Да ли је могуће створити светлост без топлоте?

Да-многи живи организми као што су свици, морски ђаво, као и неке врсте медуза, раде управо то, уз помоћ појаве зване ЛУМИНИСЦЕНЦИЈА. Ова појава подразумева стварање фотона чије таласне дужине већим делом припадају видљивом делу спектра, а мањи део има краће дужине и припада инфрацреном-топлотном делу спектра. Ову појаву могу да изазову неке хемијске реакције, на пример, реакција до које долази кад се фосфор изложи дејству ваздуха.

Занимљивост је пронашла Милица Петровић

Да ли знате…

да Месец утиче на Земљу тако што се, под утицајем његове гравитације, континенти подигну за око 15cm, океани нарасту за 3m, а атмосферски омотач одмакне од ње за неколико километара.

Занимљивост је пронашла Милица Петровић

Да ли и даље постоје људски отисци стопала на Месецу?

Да и даље су тамо, иако нико није ступио на површину Месеца још од последње експедиције „Апола“ 1972.године. Отисци ће остати нетакнути и током многих година које долазе, зато што је Месец геолошки мртав тако да отиске неће уништити земљотрес или вулкани, а нема ни ветрова ни киша који би их нарушили или сппрали.

Занимљивост је пронашла Милица Петровић

Шта би се догодило на Земљи кад не би било Месеца?

Осим што не би било месечине, нестатком Месеца би се пореметила плима. Пошто би само Сунце утицало на њих, плиме би постале много мање. Дугорочне последице много су озбиљније. Нагиб Земљине осе (због кога имамо годишња доба) па чак и путања око Сунца, могли би изненада да се промене – недостатак Месечеве масе озбиљно би пореметио равнотежу наше планете.

Занимљивост је пронашла Милица Еркић

Птица слеће на неизоловану струјну жицу од 10 000 волти. Хоће ли постати потпуно испржена?

Не. Птице то стално раде. Оно што их штити је чињеница да слетањем не затварају коло. Додирују само једну жицу и ништа више. Иако постоји извесно наелектрисање на струјној жици и један његов део се улива у птицу када она слети на жицу, кретање наелектрисања је самоограничавајуће. У тренутку када птица сакупи довољно наелектрисања у себи да се по волтажи изједначи са струјом у жици, наелектрисање престаје да се улива у њу. Иако волтажа струјне линије расте и опада 60 пута у секунди (фреквенција наизменичне струје у Америци – примедба преводиоца ) (или 50 пута у секунди у неким деловима света), укупна покретљивост наелектрисања на 10 000 волти није довољно велика да би нарочито намучила птицу. На 100 000 волти или више, покретљивост наелектрисања је довољна нелагодна да држи птице подаље од слетања на жице. Тако да их нећете видети како слећу на дугачке разапете струјне линије какве се налазе у селима.

Прича не би била иста када би птица направила грешку спајањем размака између две жице. У том случају, струја би могла да се креће из једне жице у другу кроз птицу и она би била у озбиљној опасности ода постане као сијалица . Веверице понекад направе овај трик када случајно направе мост између пара жица. Неки од неочекиваних струјних пламичака који настају на местима где се струјне линије надилазе су изазване од стране веверица и повременог угљенисања птица када дозволе да струја тече између струјних линија.

Advertisements

Single Post Navigation

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: