Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Занимљивости – VII део

Занимљивост је пронашла Милица Петровић

Шта се дешава када се сударе галаксије?

Просечна галаксија има око 100 милијарду звезда- што може да звучи много, али треба имати у виду да су галаксије веома простране. Спиралне галаксије као што је и наша, имају пречник од око 100000, а дебљина им је око 3000 светлосних година. То значи да галаксије имају густину која би могла да се прикаже једном звездом на сваких 225000 кубних светлосних година. Због тога, судар галаксија би изгледао као судар 2 роја пчела, додуше два помало чудна роја: да би дочарали праве сразмере, пчеле у тим ројевима морале би да буду удаљене једна од друге по 6000km.

Да су галаксије састављне само од звезда, највероватније би само прошле једна кроз другу, практично без икаквог додира. Међутим, простор између звезда садржи велике количине гасова и прашине. Гравитационе силе и загревања услед трења искривљују облике обе галаксије док пролазе једна кроз другу, што проузрукује стварање нових звезда. Додуше, поступак судара галаксија траје дуже од милион година.

Занимљивост је пронашла Милица Петровић

Шта би се догодило када би Земља почела да се окреће у супротном смеру?

Прво би Сунце почело да се „креће“ од запада према истоку… Али, највише трага оставила би промена правца циклонских вртлога који би атмосферске промене (морске струје) над Европом окренули према западу. То би у многим крајевима довело до промене климе. Између осталог, дан би трајао 8 минута мање, а година 2 дана дуже, јер би се ротација и револуција (окретање око Сунца), које сад имају смер супротан казаљкама на часовнику, на неки начин разишле. Соларни дан од 24 часа, којим се мери време, трајао би 4 минута мање и да би се употпунила година била би неопходна још 2 дана.

Занимљивост је пронашла Милица Петровић

Теслина кугла или плазма лампа је један од изума Николе Тесле који је био веома популаран 1980-их. Тесла ју је измислио након експериментисања са високом фреквенцијом електричне струје у стакленој цеви док је проучавао феномен високог напона.

 

 

 

 

 

 

Занимљивост је пронашла Милица Петровић

Уређај за мерење температуре на удаљеним планетама, који је направио Френк Лоу на универзитету у Аризони, био је толико осетљив да је могао да открије упаљењу цигарету на удаљености од 16.000 километара.

 

Занимљивост је пронашла Милица Петровић

Да ли је струја имало тешка?

Електрична струја је, строго узевши, само проток електрона. Зато нема смисла много причати о њеној тежини, јер је то апстрактна количина. С друге стране, електрони сами по себи неоспорно имају масу, иако веома малу: сваки електрон је 2000 пута лакши од протона чија је тежина милијардити-милијардити-милијардити део килограма.

Advertisements

Single Post Navigation

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: