Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Анегдоте о античким филозофима

Анегдоту је пронашла Милица Петровић

Грчки филозоф Талес (625 – 547. п. н. е) између осталог, је предвидео помрачење Сунца које се догодило 584. године пре нове ере, измерио је висину пирамида помоћу дужине њихове сенке, а доказао је и неколико геометријских теорема, а једна се и данас назива по њему. Једном приликом је гледајући више у звездано небо него куда је ходао, прича се, упао у јаму. На његове позиве за помоћ одговорила је једна старица која се ту затекла и тада га посаветовала: „Ти не видиш ни куда ходаш, а хоћеш да сазнаш шта се на небу дешава!“

Анегдоту је пронашла Милица Петровић

Аристотел (384 – 322. пне), грчки филозоф који је подржавао Емпедоклеово учење да је свет састављен од четири елемента: ватре, воде, земље и ваздуха, прославио се закључком да је Земља округла. Он је такође био и учитељ Александра Великог. Како је често на питања одговарао да не зна одговор, људи су се питали за шта га онда краљ плаћа. Аристотел би одговарао: „Краљ ме плаћа само за оно што знам. Када би ме плаћао и за оно што не знам, читава његова ризница не би била довољна за то.“

Једном приликом Аристотелу је сугерисано да има људи који га иза леђа оговарају. На то је одговорио како му не смета да га оговарају док није присутан, и да га тада ништа од тога не боли, па да чак и могу да га изударају када није ту.

Анегдоту је послао Александар Тодосијевић, професор историје у ОШ „Бранко Радичевић“, Батајница

Архимед је најпознатији антички математичар, физичар и астроном. Живео је у Сиракузи на Сицилији у III веку пре н.е. Помагао је свом родном граду Сиракузи приликом опсаде Римљана у Првом пунском рату, тако што је конструисао катапулт и обнављао порушене зидине града. Када су Римљани након двогодишње опсаде заузели град, затекли су га у врту како на песку решава неки геометријски проблем са круговима. Архимеда је убио римски војник, а последње речи су му биле „Не дирајте моје кругове“.
Архимед је убијен супротно наређењу римског конзула. Римски војник смaтрао је да Архимедове речи вређају славу победника.

Advertisements

Single Post Navigation

4 thoughts on “Анегдоте о античким филозофима

  1. Одушевљена сам занимљивостима које сам пронашла на Вашем блогу. Свакако ћу их искористити у раду. Хвала!

  2. Ja sam pozajmila anegdote za svoj blog koji je isključivo informativnog tipa 🙂 Možete posetiti . Pozdrav!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: