Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Анегдоте о Пупину

Анегдоту је пронашао Душан Ноговић

Једном приликом Пупин је на поклон добио два ждрепца од пријатеља који је имао ергелу. Обучавао их је са великим умећем и задовољством, тако да су освајали много награда. Пупинов друг из студентских дана, изненађен што један професор наступа на изложби коња, му је прокоментарисао: „Ако ви овако обучавате и студенте, као што сте обучили коње, онда сте највећи професор у Америци.“ Пупин му је на то одговорио да би то било тачно само да не мора да ради истовремено са двеста, већ само са два студента.

Анегдоту је пронашао Станислав Ђукановић

Чудо професора Пупина

И, заиста није се изгубио, нити га је то занело, па чак ни онда када су га касније изабрали за разредног председника у трећој години академије, па ни када је, као познат и славан научник, једној госпођи у Норфолку, која је тврдила како је радио пријемник чудо рекао да је то сасвим просто и да се глас преноси најпре електриком па ваздухом па опет електриком. „Сасвим просто, као да ми бацамо јабуке једно другом из руке у руку!“
– То је за мене ипак велико чудо, наставила је Американка.
– Никакво чудо, као што и није никакво чудо ништа од онога што је човек смислио и конструисао.
– Да, тако ви научници увек: никакво чудо! – срдила се госпођа. Међутим, за мене је чудо и телефон и радио и све остало.
Тада је професор Пупин уздигао свој кажипрст руке и упитао је: „Шта је ово?“ Сви су се, па и радознала госпођа, изненадили овом питању, не знајући шта Пупин смера тиме.
– Ово је, јел,те, прст професора Михајла Пупина, закључио је. Ви кажете, радио је чудо. А ја вам кажем, да све железнице што даноноћно јуре са краја на крај овога континента, сви телеграфи, телефони, парни и електрични котлови, телескоп мога пријатеља Едисона, и све вештачке направе, као и сва наша цивилизација скупа, све то представља једну просту и детињску направу у сравњењу са органским саставом и конструкцијом једнога човечијега прста. Овај један прст веће је чудо, госпођо, од свега што су људи саздали у Америци до сада, а шта тек да кажемо о чуду целе васионе? Према томе, нисмо ми научници чудотворци него онај који је створио овај прст. А то је Господ Бог. Зато се у нашој православној цркви о Богојављењу тамо на плавом Дунаву пева једна песма која гласи: „Велики си Господе, и чудна су дела Твоја. Ти си Бог који једини твориш чудеса!“

Single Post Navigation

One thought on “Анегдоте о Пупину

  1. Повратни пинг: Занимљивости… | Физика у основној школи

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: