Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Анегдоте о Тесли

Свети владика Николај и Никола Тесла
Свети владика Николај (Велимировић) био је пријатељ Николе Тесле. Звали су се имењацима. Позове једном Никола Тесла владику Николаја да га посети у лабораторији.
Дочекао га је лепо – чим је отворио врата, хиљаду неких точкова ставио је у покрет.
– Имењаче, шта ти то уради? Каква је то сила? – питао га је владика Николај.
– Имењаче ти си школован човек, ваљда знаш шта је то? – одговори Тесла.
– Шта је то?
– Струја, имењаче!
– Кад си тако велики стручњак за струју, реци ми да ли ће твоја наука открити начин да се та сила струје види голим оком.
– Никада – каже Тесла – док је света и века.
– Па што онда народ тражи Бога да види? Сила постоји и кад се не види – на то ће Свети владика Николај.

Одломак из књиге Николе Тесле Моји изуми, преузето са http://www.ask.rs (Антологија српске књижевности)

У вези са тим могу да испричам једну смешну причу. Једне зимске вечери 1885. године господин Едисон (Thomas Edison), Едвард Џонсон (Edvard Н. Jonson), председник Едисонове компаније за осветљење, господин Бечелор (Batchelor), управник радова и ја ушли смо у мали ходник преко пута зграде 65 на Петој авенији где су се налазиле канцеларије компаније. Неко је предложио да један другоме погађамо тежину и мене су наговорили да први ”станем на вагу“. Едисон ме је свуда опипао и рекао: “Тесла је до у унцу тежак 152 фунте” и тачно је погодио. Имао сам без одеће 142 фунте, што сам до данас задржао. Шапнуо сам господину Џонсону: “Како је могуће да је Едисон готово тачно погодио моју тежину?” “Па” , рекао је тихим гласом, ”рећи ћу вам у поверењу али не смете никоме да кажете. Он је дуго времена радио у Чикагу у кланици где је свакодневно мерио на хиљаде свиња. Ето зато!“

Анегдоту је пронашао Станислав Ђукановић

Смисао за хумор
Једно краће време Тесла је радио у Централном телефонском бироу у Будимпешти. Почео је као цртач, али је убрзо испољио своје проналазачке способности, па је унапредио неке апарате и усавршио телефонско појачало. Теслине способности сагледао је и реално оценио Ференц Пушкаш, који је био руководилац одсека у поменутом поштанском бироу у Будимпешти. Стога је препоручио Тесли да се запосли у Паризу у Едисоновој компанији, тим пре јер је и Пушкашов брат Тивадар тамо већ радио. Тесла је прихватио предлог Пушкаша и упутио се у Париз. Сећајући се тих дана, он је писао: „Неколико дана након доласка у Париз лутао сам улицама посве збуњен новим призорима. Било је много неодољивих и привлачних ствари, тако да сам зараду нажалост страћио чим сам је примио“ Кад је једном стигао у Париз Ференц Пушкаш, при сусрету са Теслом, упитао га је како се сналази у новој средини. „Најтеже је последњих двадесет девет дана у месецу“, одговорио је тада Никола Тесла. И у многим другим приликама Тесла је умео да направи умесне досетке.

Анегдоту је пронашао Станислав Ђукановић

„Никад више“ – истрајност у читању Волтерових дела
Као студент обилазио је стално библиотеке, тражио у њима разне књиге, читао их и тако обогаћивао своје знање. Био је необично истрајан у читању сваког дела које би почео да цита. Догађало се да неко дело не би побудило инересовање код Тесле ни после двадесетак-тридесетак прочитаних страница. Али он не би одустајао од тога да дело прочита. Тако је једном почео да чита дела француског писца Волтера. Видећи да их има много, Тесла се просто запрепастио. По његовим речима, овај славни Француз написао је стотину великих књига, пијући дневно по седамдесет и две шољице црне кафе. Навикао да сваки посао изведе до краја, Тесла је, кад је већ почео да чита Вотерова дела, прочитао све књиге овог писца, од прве до последње. Али, иако је Волтер чувени писац, Тесли се ово читање није нарочито свидело. Кад је завршио са читањем, њему је лакнуло и тада је са задовољством рекао сам себи: „Никад више!“

Advertisements

Single Post Navigation

One thought on “Анегдоте о Тесли

  1. Повратни пинг: Занимљивости… | Физика у основној школи

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: