Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Занимљивости – VIII део

Занимљивост је пронашла Милица Петровић
2 одсто укупне електричне струје која се произведе у САД потиче од снаге ветра, што САД чини рекордером у овом начину производње…

Занимљивост је пронашла Милица Петровић
Сједињене Америчке Државе су једина индустријска земља која не користи МЕТРИЧКИ СИСТЕМ…
Међународни систем јединица (Système International d’Unités односно International System of Units)), скраћено SI, је најшире коришћени систем јединица. То је најчешћи систем за свакодневну трговину у свету, и скоро је универзално коришћен у науци.
1960. године, SI је одабран као специфичан подскуп постојећег метар-килограм-секунд система јединица (МКС)

Занимљивост је пронашла Милица Петровић
Како се прави блиндирано стакло?
Блиндирано стакло има грађу као сендвич која се састоји од провидне пластике стиснуте између два слоја обичног стакла. У тренутку када га метак погађа,први слој стакла пуца расипајући највећи део енергије зрна. Преостали удар упија слој пластике који се криви али оставља други слој стакла нетакнутим.

Занимљивост је пронашла Анђела Кресовић

Зашто настају црне рупе?
Кад нека звезда остари, њено језгро може да се претвори у неутронску звезду или у црну рупу. Реч је о врло чудном телу чији је пречник једва неколико километара. Међутим, његова густина је толико велика да ствара привлачну снагу која гута све на шта наиђе. Из ње ништа не може да изађе, па чак ни светлост. Због тога се зове црна рупа. Мада је невидљива, астрономи могу да је запазе због поремећаја које изазива у околном простору.

Занимљивост је пронашла Сара Пајић

На земљи када запалите ватру она производи светлост, топлоту, угљен диоксид и водену пару. Топлота узрокује да се продукти сагоревања шире што смањује њихову густину и они се дижу увис. Околни свеж ваздух са кисеоником тако доспева у пламен и подстиче даље сагоревање.

Међутим у бестежинском стању продукти сагоревања не одлазе никуд. Они се акумулирају око пламена и тиме спречавају да кисеоник допре до њега и помогне горење.

Гравитација је значи неопходна за ватру. Да би ватра горела и у некој соби васионског брода у којој влада нулта гравитација потребно је некако обезбедити прилив кисеоника, тако што би нпр. вентилатор стално распршивао акумулирани угљен диоксид. Уосталом, знамо и сами да ватра јаче гори када дувамо у њу.

Advertisements

Single Post Navigation

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: