Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Ко је био Стеван (Стево) Милованов?

Стеван Милованов (1855-1946) био је познати професор и директор Новосадске гимназије. У родном Бечеју завршио је основну школу, гимназију у Новом Саду, а студије филозофије у Будимпешти као питомац Текелијанума.
За професора Велике српске православне гимназије у Новом Саду постављен је 1878. и све до 1920. године предавао је математику и физику, а дужност директора Гимназије обављао је од 1918. до 1920. године. Забележено је да се бавио пословима који су били у делатности Матице српске и других установа просвете и културе, а сарађивао је и у многим листовима и часописима, све до дубоке старости. Израдио је први штампани каталог Библиотеке Матице српске (1899) и написао неколико уџбеника из алгебре, геометрије и физике.

Нађох само два његова чланка у дигиталној форми, који су објављени у Босанској вили. Босанска вила је била српски лист за „забаву, поуку и књижевност“. Покренут је 1885. године као орган Учитељског збора Српске школе у Сарајеву, а забрањен од стране аустроугарских власти 15. јуна 1914. године.

Погледајте чланак „Комете у васионом свету“ објављеном 1909. године (кликните на слике да их увећате) преузет са Дигиталне Народне библиотеке Србије

http://scc.digital.nb.rs/collection/bosanska-vila

(Ако неко има још материјала о С. Милованову радо бих допунио чланак)

Advertisements

Single Post Navigation

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: