Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Занимљивости – IX део

Занимљивост је пронашла Маша Кривошић

Ајнштајнова специјална теорија релативности

У последње време скоро свакодневно користимо уређаје за чију конструкцију и рад је неопходно познавање ефеката теорије релативности, али највероватније никад нисте помислили да Ајнштајнова специјална теорија релативности покреће ваш аутомобил. Сваки пут кад окренете кључ у вашем аутомобилу релативистички ефекти вам омогућавају да упалите мотор и кренете.

Први оловни акумулатор направио је француски физичар Гастон Планте (1859. год) око 50 година пре Ајнштајнове специјалне теорије релативности (1905) и све до пре неколико дана није било могуће тачно описати процесе који се одигравају у акумулатору. Рајеев Ахуја, са Уппсала универзитета у Шведској, са сарадницима показао је да 80-85% напона акумулатора настаје као резултат релативистичких ефеката! Већ дуго је познато да релативистички ефекти доприносе добијању напона у оловним батеријама, али ово је прво успешно теоријско описивање овог процеса.

Занимљивост је пронашла Милица Еркић

Зашто астрономи удаљеност мере светлосним годинама?

Када је печ о огромним раздаљинама које се често могу измерити само сложеним математичким операцијама, научници примењују посебну јединицу мере за удаљеност у свемиру: СВЕТЛОСНУ ГОДИНУ: Она је једнака удаљености коју неко тело пређе брзином светлости у вакууму.

Занимљивост је пронашла Анђела Кресовић

Зашто је млад Месец невидљив ?

Када се Месец на свом путу око наше планете, нађе између Земље и Сунца, Сунце је тако сјајно да се у његовој близини ништа не види. Осим тога, у овој фази Месец окреће Земљи своју неосветљену половину. Ако се млад Месец нађе у правој линији са Сунцем, долази до помрачења Сунца. Међутим , пошто је Месечева путања благо искошена , помрачења нису тако честа.

Занимљивост је пронашла Анђела Кресовић

Зашто је Месечева површина неправилна ?

На Месечевој површини има тамних и светлих области, мноштво кратера и округлих удубљења идигнутих ивица који су настали услед удара метеорита. Кратери могу да имају пречник до 250 километара, а ивице које их окружују издижу се и до 6.000 метара изнад околне површине. Међутим, постоје милиони кратера чији пречник није већи од 50 до 60 центиметара

Занимљивост је пронашла Анђела Кресовић.

Зашто муње често ударају у дрвеће?

Муња увек тражи најлакши начин да се испразни у тло па је зато привлаче највише тачке као што су крошње дрвећа. Осим тога, биљни сокови садрже минерале који делују као проводници. Високе грађевине такође привлаче муње. Због тога су оне заштићене громобранима који спроводе у земљу електрично пражење, не изазивајући штету на грађевинама.

Advertisements

Single Post Navigation

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: