Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Мачка и електрицитет

Азиза Скоко и Касим Имамовић, аутори уџбеника за физику који се користи у Босни и Херцеговини, за статички експеримент написали су прецизно и „стручно“ упутство које сваком ко га примени гарантује успех.

Наиме, деци се саветује да узму мачку (на срећу, не више од једне) или „комад нечега што је маљаво“. Поред тога, аутори додају да је за експеримент потребно довољно простора и итисон (или ћилим) по којем би померали јакну или јадну мачку. Душебрижни стручњаци за физику наводе да се не мора користити искључиво мачка, јер ће и зимска јакна сасвим лепо послужити?!

„Угасите светла, напипајте јакну у мраку и полако почните да вучете по ћилиму јакну која лежи на једној страни“, стоји у упутству за статички оглед, а затим следе реченице које изазивају шок: „Мачке и други маљави предмети ће нагомилати електрицитет када их вучете преко ћилима. Можда ће те видети и варнице како блескају између маце и ћилима!“

Шта рећи, осим посаветовати ђаке да пре обављања експеримента навуку рукавице, јер нисмо сигурни да ће мачка мирно лежати док 14-годишњак њоме варничи по патосу.

ШТА ЈЕ БИЛО ПОСЛЕ?

Advertisements

Single Post Navigation

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: