Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Иг Нобел награда

Не, није грешка. Чланак не говори о Нобеловој награди.

Неколико дана пре традиционалног објављивања добитника Нобелових награда (почетак октобра), на Харвард универзитету се додељују Иг Нобелове награде за десет „најоткаченијих“ достигнућа.

Замишљене као пародија правих Нобела, Иг Нобел награде (у преводу са енгелског грозне награде) додељује од 1991. године амерички хумористички научни часопис „Анали невероватних истраживања“, а међу члановима комисије неретко се нађе и по који прави Нобеловац.

Сваке се године додељује десет Иг Нобелових награда из традиционалних дисциплина физике, хемије, физиологије/медицине, књижевности и мира, али и из других дисциплина као јавног здравља, машинства, екологије и разних категорија, ако то околности захтевају.

(на слици није Thinker него Stinker)

Добитник награде за физику 2011. године је француско-холандски тим који се бавио питањем “зашто бацачи диска осећају вртоглавицу, али не и бацачи кугле”.

2010. године Иг Нобела за физику добили су научници са новозеландског универзитета Отаго чија су истраживања показала да ношење чарапа преко ципела ефикасно решава проблем клизања на залеђеним површинама.

Занимљиво је да је Андре Гејм једини научник који је добио обе Нобел награде. Иг Нобел награду добио је 2000. године за свој оглед „летеће жабе” који је извео с колегама у Нијмегену у Холандији – под утицајем снажних магнета жаба је левитирала. Тако је постао први научник који је добио обе награде које носе Нобелово име. Гејм каже да је срећан што има обе, јер се Иг Нобел додељује „за нешто што тера људе да се смеју.” Поред тога, као сарадника у једном свом раду о левитацији („Праћење Земљине ротације помоћу диамагнетичног левитирајућег жироскопа”) навео је и свог кућног љубимца – хрчка Тишу. Наводно, његов хрчак је „најнепосредније” допринео огледу левитације.
Гејм је познат и по томе што је 2007. године у својој лабораторији у Манчестеру направио прву лепљиву, микро-траку, која опонаша деловање гекових шапа (геко је врста гуштера чувена по томе што може да се пење по врло стрмим и углачаним површинама). Први „Човек паук” биће вероватно војник неке од водећих земаља. Праву Нобелову награду добио је 2010. године за проналазак графена.

наставиће се …

Будите и ви Иг или још боље прави Нобеловац.

Advertisements

Single Post Navigation

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: