Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Парадигма

Инспирација пронађена у чланку Ајнштајн био у праву

Парадигма је скуп основних претпоставки или правила које узимамо здраво за готово у циљу схватања стварности и њених феномема. У том смислу лична парадигма је оно битно што учитавамо приликом наше интерпретације ствари и појава око нас. Људи имају различите парадигме као појединци, породице, групе, народи, струке итд. Парадигма ствара ментални филтер кроз који ум пропушта само оне информације које му се уклапају у постојећу слику света. Парадигма се може упоредити са обојеним наочарима. Уколико нпр. парадигма има зелену боју они који гледају кроз зелене наочаре виде свет обојен у зеленим тоновима и све док не скину зелене наочаре све ће им се чинити зелено и за то ће ставити руку у ватру. Тек када скину “зелене наочаре “ схватиће да ствари нису нужно у зеленом тону већ попримају другачије тонове у зависности о боје наочара које ставе. Парадигма се ствара преко информација и искустава у најранијем детињству па надаље у животу. Ауторитети су они који намећу парадигме.

Сликовит приказ настајања парадигме

Класично сабирање брзина (Њутн и Галилеј) је парадигма на основу које је изграђена класична физика.
Теорија релативности је друга парадигма која је срушила прву парадигму и она је тзв. важећа парадигма док не дође нека друга парадигма која ће срушити тренутну…
По некима су прави истраживачи и научници они који „стварају“ нове парадигме … они научнике који само прате тренутне парадигме називају „лажним“ док ствараоце парадигми називају „правим“ научницима.
Тешко је сложити се у потпуности са овим. Али настојте да будете неспутани.

Advertisements

Single Post Navigation

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: