Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Да ли каснимо или GeoGebra и физика

Када прочитате овај преузети чланак можда ће вам бити јаснији наслов. Чланак је преузет са хрватског сајта, а слично је и у Босни и Херцеговини и Црној Гори.  У Словенији су отишли и корак даље (ради се у оквиру Дидактике). Додуше код нас математичари крећу, али ми физичари како да помало каснимо. Част изузецима (погледај чланак Шта су ПхЕТ симулације? ).

Преузети чланак
4. ožujka 2011. (4. март 2011.)

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa uputilo je danas svim školama preporuku za korištenje besplatnog softvera GeoGebra za dinamičnu geometriju u nastavi matematike i fizike.

Programi dinamične geometrije edukacijski su programi koji uz korištenje računala omogućavaju jednostavnu i fleksibilnu izvedbu svih elemenata poduke iz matematike i fizike koji se tradicionalno izvode korištenjem ploče ili bilježnice, te ravnala i šestara.

Uz mogućnost atraktivne multimedijske prezentacije i obrade matematičkih i fizičkih tema, korištenje ovakvog softvera u nastavi omogućuje obradu takvih nastavnih sadržaja na drukčiji način od klasičnoga. Korištenje ovakvog softvera također omogućuje vizualizaciju apstraktnih matematičkih pojmova, a time i njihovo zorno približavanje učenicima te bolje razumijevanje i usvajanje tih pojmova.

Programi dinamične geometrije mogu se koristiti u informatičkoj učionici ili prezentacijski s pomoću jednog računala i projektora. Nastavnici ih mogu koristiti u razrednoj nastavi, kao i u individualnoj nastavi ili radu s manjim skupinama učenika. Istodobno, zainteresirani učenici mogu se ovim softverom koristiti i samostalno, bilo kod kuće ili u školi.

Među mnogobrojnim besplatnim programima za dinamičnu geometriju (Compass and Ruler, Geogebra, Geometrix, Geonext…) za upotrebu u hrvatskim školama osobito je pogodna GeoGebra. GeoGebra je prevedena na hrvatski jezik, za nju postoji veliki repozitorij gotovih obrazovnih materijala slobodnih za preuzimanje i preuređivanje, te uz nju u Hrvatskoj djeluje i razgranata korisnička zajednica koja novim korisnicima osigurava besplatnu savjetodavnu potporu, kao i besplatne programe edukacije uz pomoć Interneta.

А ми? Нама остаје да кренемо да „копирамо“ комшилук и да инсталирамо GeoGebru и Javu и да радимо.

Пример једне лепе симулације

http://www.geogebratube.org/student/m4575

Погледајте чланак Ако вам се допала GeoGebra

Advertisements

Single Post Navigation

2 thoughts on “Да ли каснимо или GeoGebra и физика

  1. Mnoga ministarstva prosvete (i ne samo prosvete) sirom sveta se trude da se ponasaju sto vise „domacinski“. Hocu da kazem da se trude da ne trose svoje resurse bezrazlozno i da ne idu devizom „ako je skupo mora da je dobro“. Eto, ako je jednom kabinetu fizike/matematike dovoljno samo ovo „parce“ softvera onda je moguca cena softvera po racunaru 0 dinara.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: