Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Пи око нас и ми у њему

Пи или π је математичка константа, данас широко примењивана у математици и физици. Њена приближна вредност је 3,14159, а дефинише се као однос обима и пречника круга или као однос површина круга и квадрата над његовим полупречником. Пи је такође познато и као Архимедова константа (не треба га мешати са Архимедовим бројем) или Лудолфов број. У пракси се бележи малим грчким словом π а у српском језику је правилно писати и пи.

Пи је ирационалан број, што значи да се његова вредност не може изразити преко разломака. Због тога његов децимални запис нема краја и није периодичан.

Нумеричка вредност пи заокругљена на 64 децимална места је:

π ≈ 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 5923

Иако је вредност броја пи израчуната до више од билион децимала, основне примене, као што је рачунање обима круга, ретко захтевају више од неколико децимала. На пример, вредност заокружена на 11 децимала ће приближно тачно израчунати обим круга величине Земље милиметарском прецизношћу, а вредност заокружена на 39 децималних места је довољна да се израчуна обим било ког круга који се може наћи у видљивом свету до прецизности једнакој величини атома водоника.

Пошто је пи ирационалан број, његов децимални запис је бесконачан и непериодичан. Овај бесконачни низ цифара је опчињавао и математичаре и лаике, а током последњих неколико векова уложено је много труда у рачунању што више децимала и испитивању особина броја.

У физици, појава броја π у формулама је најчешће ствар договора и нормализације. (погледај Физика слова „Ћ“ или анегдора о Марку Вукобрату Јарићу).

Славимо и Пи дан (погледај Пи дан).

А да ли знате да можете да се пронађете у броју пи. Како?

На овој страници укуцајте датум свог рођења у следећем формату ддммгг. На пример ако сте рођени 25. септембра 1995. укуцајте 250995 и погледајте да ли сте у броју пи, тј. да ли је ваша комбинација бројева део броја пи.

Single Post Navigation

One thought on “Пи око нас и ми у њему

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: