Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

У сусрет Васкрсу

Преузето са http://www.crkvavozdovac.org/

На први поглед одређивање датума делује једноставно и кад год неког питате, добијате одговор типа Васкрс пада у прву недељу, након пуног Месеца, после пролећне равнодневице.

Звучи једноставно и јесте… али једини проблем је што није тачно!

Црква и црквени календари су изгледа рађени логиком типа зашто да буде лако, кад може да буде компликовано. Компликације у одређивању датума почињу чињеницом да би ова реченица требала да гласи отприлике Васкрс пада у недељу, након Пасхалног месеца. Претпостављам да се сада питате, шта је то Пасхални месец ? То је исти онај пун месец из прве реченице, али ако мислите да је довољно да изађете напоље, видите пун месец (крајем марта или у априлу) и одредите дан Васкрса, грдно се варате. Све је то много компликованије, чак и компликованије од онога што сам и ја мислио до пре пар сати.

Ако не желите да читате чланак до краја испробајте апликацију за одређивање датума Васкрса на следећој страници http://milan.milanovic.org/math/srpski/uskrs/uskrs.html

Наставак чланка

Постоји неколико разлога који компликују ствари. Пре свега то је чињеница да се за одређивање дана пролећне равнодневице и пуног месеца не користе астрономска посматрања, тј. реална слика васионе, већ таблице. Други разлог, који је вероватно најважнији узрок за разлику у датуму православног и римокатоличког Васкрса, је јеврејски празник Пасха (кад се у причу умеша нешто везано за јеврејски календар то може да буде све, само не једноставно). Наравно, разлика од 13 дана у датумима између јулијанског и грегоријанског календара и овде долази до изражаја.

Једино што је сигурно је то, да Васкрс морају да буду између 22. марта и 25. априла код римокатолика по грегоријанском календару, а код православаца, који рачунају по јулијанском календару, због поменуте разлике од 13 дана, увек између 4. априла и 8 маја.

Видимо да је Васкрс, као и многи други празници у Хришћанству, везан пре свега за смену годишњих доба. Основа за одређивање Ускрса је пролећна равнодневица (слично – Божић је одмах после зимске краткодневице). Пролећна равнодневица, или почетак пролећа, астрономски може да буде 20 или 21 марта, али кад се одређује дан Васкрса узима се увек 21. март. То је почетни дан у односу на који се одређује Васкрс. Следеће је пун месец. Вероватно је познато да Месец обиђе око Земље за око 28 дана, па је због тога и дан пуног месеца променљив. Битно је запамтити да се код одређивања датума Васкрса користи податак из таблица (црквеног календара) а не прави Месец који видимо. Разлика између онога што видимо на небу и онога што пише у календару може да буде и два дана. Ова разлика можда делује мало, али ако је пун месец на пример у суботу – датум Васкрса може да се помери за целу недељу.

На пример, 2008. године, астрономски и црквени пун месец су истог дана, 21. марта и 20. априла (по грегоријанском календару). Датум пролећне равнодневице и првог пуног месеца након ње (у рачун се укључују и минути) 2008. године су били исти и према горњој дефиницији Васкрс је требао да буде прве недеље након 21. марта. Тај дан је био петак, прва недеља после тога – 23. март. БИНГО – тад је био Васкрс, али код римокатолика !

Е, сад се неки од вас питају зашто само код римокатолика ? Сетите се оне разлике од 13 дана између јулијанског и грегоријанског календара – 21. марта по грегоријанском календару још није наступила пролећна равнодневица за кориснике јулијанског календара ! Управо је пролећна равнодневица мерило за тачност календара – што је календар тачнији, датум равнодневице је константнији (сетите се и хороскопа – знаци зодијака се рачунају управо од дана пролећне равнодневице, ако сте се икада питали зашто ваш знак почиње баш 21. у месецу – ово је разлог). Према јулијанском календару равнодневица наступа исто 21. марта по важећем, јулијанском календару, а то је 4. априла по грегоријанском календару (због тога православни Васкрс не може да буде пре овог дана).

Да би одредили датум православног Васкрса као полазну тачку користимо тај 4. април и тражимо први пун месец после тог дана. Наравно, овде датум пуног месеца треба узети из црквеног календара.

Advertisements

Single Post Navigation

2 thoughts on “У сусрет Васкрсу

  1. Odakle je preuzeta ova slika?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: