Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Премијера балета „Милева Ајнштајн“ у СНП

Уочи светског дана игре 29. априла

У суботу, 28. априла 2012. године, премијерно извођење балета посвећеног славној Новосађанки. Либрето Виде Огњеновић, режија Сташе Зуровца.

Обећање да ће поводом свог 150. рођендана публику обрадовати са три премијере, Српско народно позориште у потпуности ће испунити у суботу, 28. априла, премијерним извођењем балета „Милева Ајнштајн“. Претходних месеци премијерно је изведена драма „Сеобе“ у режији Виде Огњеновић и опера „Милева“ за коју је музику написала Александра Вребалов.

Балетска представа посвећена знаменитој Новосађанки и супрузи једног од највећих умова човечанства Алберта Ајнштајна, рађена је по мотивима истоимене драме Виде Огњеновић. Кореограф и редитељ је гост из Хрватске, Сташа Зуровац.

Управник СНП Александар Милосављевић каже за „Новости“ да ангажман Зуровца за ову представу није нимало случајан, јер је већ сарађивао са најстаријим српским театром у представи „Божанствена комедија“.

– По сензибилитету и свом односу према балету, верујем да ће Зуровац на идеалан начин успети да на балетски језик „преведе“ причу о Милеви Ајнштајн, базирану на историјској фактографији – каже Милосављевић.

За Зуровца (39), првака балета ХНК у Загребу и уметничког директора ХНК у Ријеци, изазов је, како каже, да ствара балетско дело о првој жени која је стекла високо образовање из физике и математике у 19. веку, односно у време када је у Србији било 98 одсто неписмених жена.

– Ово је представа и о њеној научној сарадњи са доцније славним Ајнштајном чији је каријеристички набој, на неки начин, помео склад и успешност Милевиног живота – рекао је поводом премијере Зуровац.

Оригиналну музику за ово дело компоновао је гост из Македоније Марјан Нећак. Улогу Милеве плесаће Андреја Кулешевић и Соња Батић, док ће Алберта кроз игру дочарати Такуја Сумитомо и Давид Груосо.

Advertisements

Single Post Navigation

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: