Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Патуљак физичар

Jедан баштенски патуљак по имену Керн помаже физичарима да докажу да земљина теже делује различитим интензитетом, у зависности од места на земаљској кугли на којем се налазимо.
Керн је био на разним локацијама широм света од Лиме, Бомбаја, преко Мексико Ситија и Сиднеја до Нове Каледоније и Јужног пола.
Циљ овог пројекта, који финансира један немачки произвођач вага у оквиру промоције својих производа врхунске технологије, јесте да се покаже како варијације у Земљиној тежи утичу на тежину, у овом случају тежину једног баштенског патуљка.
„Већина људи уопште и не зна да земљина тежа није свуда иста и да постоје незнатне варијације“, изјавио је координатор експеримента.
„Један од главних узрока тих варијација је облик наше планете. Веровали или не, али Земља има облик кромпира, па тако је ваша тежина већа или мања за 0,5 посто у зависности где се налазите. Сматрали смо да је наш ‘Експеримент патуљак’ забаван начин да се овај феномен прикаже“, казао је он.
Керн је досад био најтежи – 309,82 грама на Истраживачкој станици Амундсен-Скт на Антарктику, где је земљина тежа, услед спљоштености Земље изазване ротацијом планете, веома јака .
Његова следећа станица биће Снолаб, канадски центар за физику честица, смештен два километра испод површине Земље, а затим Велики хадронски сударач у ЦЕРН-у, у Швајцарској.
Кернову „истраживачку мисију“ можете пратити на http://www.gnomeexperiment.com/

„Oпасна опаска“ сугерисана од стране колеге Славољуба Митића

Покушавамо да научимо децу да је јединица за масу килограм, а за тежину (пошто је тежина сила) њутн. И то нам баш не иде тако лако. Да је маса свуда иста, а да се тежина мења. Овај патуљак нам руши концепцију – његову тежину меримо у грамима и он има различит број грама на појединим местима на Земљи!?

Начин мерења који је приказан у чланку је у ствари мерење тежине. Јер се уствари мери којом силом патуљак притиска тас на који се налази. И то је наравно различито на различитим местама на Земљи. Једино што није добро што је то изражено у грамима. Па ако нема објашњења могло би да се схвати да се мења маса. Да бисмо мерили масу треба да користимо теразије и да упоредимо познату масу тегова са непознатом масом тела. И то би онда било у реду.

Како да се помиримо са концепцијом?

Уобичајено, а погрешно је рећи тежак сам толико и толико килограма. Тежина је сила и мора да буде у њутнима, али произвођачи вага то и не поштују много. Практично наша тежина, а и тежина патуљка се мења са променом положаја на Земљи. Ми то знамо, али на вагама видимо промену тежине (Q=mG), али изражену преко масе (m=Q/G). Патуљак није смршао, он је само пратио промене Земљине теже. Meњала се јачина гравитационог поља G, а тиме и Q.

Е па срећан му пут и нека не мисли да ће бити мршавији ако одлети у космос. Тамо га неће вући ка себи Земља и имаће нула њутна тежину, али масу свуда у космосу исту.

Advertisements

Single Post Navigation

2 thoughts on “Патуљак физичар

  1. „где је земљина тежа, изазвана ротацијом планете,веома јака.“ mozda malo zbunjujuce, ispada da je uzrok zemljine teze na juznom polu rotacija 😉

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: