Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Руска физика или амерички полицајци

Дмитриј Криуков са Универзитета у Сан Дијегу добио је казну због наводног „игнорисања“ знака за заустављање, али је одлучио да се не преда без борбе, и да у научном раду објасни зашто је полицајац који га је казнио погрешио.
Криуков је на Интернет поставио свој рад „Доказ невиности“, у којем је објаснио да „прости принципи механике, геометрије, физике и математике“ доказују да заправо није прошао без заустављања поред „стоп“ знака, већ се то саобраћајцу само учинило.
„Ако познајете основе науке, знаћете да је могуће да посматрачу изгледа као да се неко тело креће, док је оно заправо заустављено. Аутомобил који се креће константном брзином може посматрачу деловати идентично као возило које се креће брзо, затим зауставља, а затим наставља још већом брзином“, објашњава Криуков.
Он је свој рад на Интернет поставио да би, како каже, другим возачима омогућио да докажу своју невиност ако добију казну због проласка поред „стоп“ знака, и тако избегну плаћање казне од 400 долара.
„За прорачуне ми је требало десетак минута, а цео рад написао сам за око два сата. Није ми било тешко, јер сматрам да је боље уложити мало труда, него плаћати адвоката, судске трошкове и саму казну“, рекао је он.

Изгледа да је судија поверовао овом физичару пошто је он ослобођен плаћања казне.
Међутим, прича се ту не завршава, јер је професор касније објавио да је у свом раду оставио једну недоследност и позвао све да покушају да је открију. Професоров рад на енглеском можете погледати овде.

Advertisements

Single Post Navigation

One thought on “Руска физика или амерички полицајци

  1. Мишо on said:

    Краљ!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: