Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Тесла у Ноћи музеја

Девета Ноћ музеја одржаће се 19. мајa. Под слоганом  „ОДЛИЧАН ПРОВОД У МУЗЕЈИМА“ Ноћ музеја ће опет покушати да, музеје приближи  „обичној“ и  „немузејској публици“ и омогућити им да у несвакидашњем термину (18 – 02) прошетају најлепшим локацијама Србије и посете јединствене изложбе припремљене само за ову ноћ.

Музеј „Никола Тесла” представиће јавности интимну причу о последњој деценији живота нашег великог научника.

Последњих десет година живота Никола Тесла је становао на 33. спрату хотела “Њујоркер” у Њујорку. Преминуо је 7. јануара 1943. године у својој хотелској соби под бројем 3327. Након његове смрти, личне предмете из хотела у Београд је пренео Теслин сестрић и наследник Сава Косановић.
Поводом 60 година од оснивања Музеја Николе Тесле, ови предмети биће премијерно приказани! Теслин кревет, фрижидер, сеф, ормарићи и остали предмети дочараће амбијент у ком је живео. Поред намештаја, видећете и делове гардеробе, предмете за личну хигијену и ситнице које је чувени изумитељ свакодневно користио.

О Теслиној соби

Седмог јануара ове године хотел у коме је преминуо Никола Тесла у 87. години живота посетило је око стотину људи.
– Соба је иста као и све остале у хотелу. Два кревета, орман, радни сточић и телевизор. На улазу у хотел и на вратима собе 3327, у којој је провео последњих десет година живота стоји спомен-плоча научном – генију, прича директор хотела Џо Кини.
Према његовим речима није мали број оних који желе и да одседну у овој соби. Цена је 250 долара за ноћ и годишње је плати око две стотине гостију, а посети преко хиљаду људи. Највише гостију и посетилаца буде баш 6. на 7. јануар, када је геније у овој соби преминуо. Многи његови обожаваоци су убеђени да у то доба могу у соби 3327 да осете дух Николе Тесле. То је управи хотела био прави повод да Теслину собу претвори у музеј.

O Ноћи музеја погледајте на

http://ucionicaistorije.wordpress.com и http://www.nocmuzeja.rs

Advertisements

Single Post Navigation

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: