Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Улога коња у физици

Више нас ништа не може изненадити. Па чак ни улога коња у физици. Но, кренимо редом.

Коњска снага

Некада је јединица за снагу била коњска снага. Иако је та јединица избачена из Међународног система јединица још увек се користи у индустрији да прикаже снагу мотора. Дефиниција коњске снаге је следећа.

1KS = 75 kgm/s

Пребацимо то у разумљив речник: просечни коњ (снажан 1KS) у стању је да предмет масе 75kg подигне за 60m вукући га 1 минут.

Односно, 1KS можемо представити као рад потребан да се 75kg подигне на 1m висине за 1s (примедба читаоца-погледај коментар).

Данас, преласком на метрички систем, снагу изражавамо ватима (W). Однос јединица коњска снага (KS) и ват (W) је следећи

1KS = 735W

1000W = 1,35962 KS

Магдебургшке кугле

Коњи су имали улогу и у експериментима. Иако је постојање вакуума доказао Блез Паскал, најатрактивнији доказ за то пружио је немачки проналазач и филозоф Ото фон Герике, проналазач вакуум пумпе. Он је у више наврата током друге половине 17. века у немачком граду Магдебургу извршио занимљив експеримент. Израдио је две бакарне полукугле, прислонио их једну на другу и из тако добијене кугле пумпом испумпао ваздух. У кугли је направио вакуум. Затим је за сваку полукуглу закачио осмоспрег снажних коња. Упињући се свом снагом, 16 великих животиња није могло раздвојити полукугле. Једино што је полукугле држало заједно био је атмосферски притисак, односно сила којом је ваздух деловао на спољашњу површину полукугли. Овај експеримент јасно предочава величину силе којом ваздух притиска сва тела у нашем окружењу па и нас саме.
Сличан експеримент, додуше без два осмопрега можете извести и сами. Погледајте и пажљиво са ватром.

Сферни коњ

У англосаксонској литератури постоји фраза „Сферна крава“ која је метафора за крајње поједностављен модел сложеног феномена из стварног живота. Настала је на основу вица о теоријским физичарима.

На локалној фарми смањила се производња млека и сељк се обратио локалном Универзитету. Мултидисциплинарна комисија научника на челу са теоријским физичарем је након дужег већања послала сељаку следећи одговор: „Имамо решење, али оно важи само за сферне краве у вакууму“.

Слична причица је већ објављена на Физика у Бранку. Погледајте Физичари знају све.

Да не скрећемо са теме. Вратимо се на коње. У руској литератури кружи прича о сферном коњу у вакууму.

Гангстер је окупио инжењера, хемичара и физичара и наредио им да пронађу начин да се гарантује да ће његов коњ победити у тркама наредне недеље.Дан пре трке, он их је позвао.
Гангстер: Инжењеру, шта сте добили?
Инжењер: Измислио сам начин за ткање металних нити у превоје ћебета, тако да ће они деловати као плоча батерије и обезбедити струјни удар коња.
Гангстер: То је веома добро! Али, хајде да чујемо и хемичара.
Хемичар: Синтетисао сам снажно стимулативно средство које се раствара у једноставне шећере у крви после десет минута и због тога не могу да открију у тестовима након трке.
Гангстер: Одлично, одлично! Физичар?
Физичар: Па, хајде да размотримо сферног коња у вакууму …

О улози коња у мерењу дужине већ је писано у чланку Нови стари еталон дужине.

И зато кад год вам него затражи објашњење крените са „Претпоставимо да имамо сферног коња …“

Single Post Navigation

5 thoughts on “Улога коња у физици

  1. Odličan članak 🙂
    I čisto onako,usput, da primetim: ništa od fizike da nije biologije 😉

  2. Горане, одличан, богат и занимљив чланак. Једино бих ону дефиницију коњске снаге мало „обрнуо“. Мислим да је схватљивији ученицима ред величине 1KS ако се представи као рад потребан да се 75kg подигне на 1m висине за 1s. У том случају лако замисле да рецимо дизач тегова може да „развије“ 3-4 KS али само током краћег времена. Или да процене колика је њихова „коњска снага“…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: