Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Краћи на Земљи – „растемо“ у космосу

Како старимо, постајемо краћи.

Већина нас изгубиће најмање центиметар висине у свакој деценији после 40. године. До 80. године већина мушкараца ће бити пет центиметара нижа него што је била у напону снаге, а жене су чак осам центиметара ниже.

Лепши се пол смањује више од мушкараца јер ниво женских хормона естрогена, важних у заштити здравља костију, рапидно опада у менопаузи. Мушкарци обично имају већу и снажнију мишићну масу која подржава њихов стас. Након 35. године наше кости почињу губити минерале, пре свега калцијум. Будући да се способност тела да замени ново коштано ткиво успорава, кости се почињу смањивати, постају крхкије и с годинама се смањују кости лица, почиње стање познато као остеопороза. Губитак висине изазван је и поравнањем дискова који леже између костију кичме.

Губитак висине у било којој доби знак је упозорења за остеопорозу, нарочито код жена, а код мушкараца може бити знак болести срца. Уобичајене болести повезане са старењем, укључујући болести срца и остеопорозу, често нападају тело у тандему.

Двадесет и три желатинозна диска, који делују као амортизери кичме састављена су од чак 88 посто воде. За дискове је нормално да се смање током дана јер стајање и кретање истискује течност. Ноћу, док лежимо, обнавља се течност што објашњава зашто се током дана можемо смањити и за неколико милиметара те поновно обновити висину преко ноћи.

Да бисте разумели колико је драматичан утицај гравитације на вашу кичму, извршите следећу пробу: измерите своју висину ујутру, по устајању из кревета, а затим је измерите увече, пред полазак на спавање. Приметићете да сте увече нижи за центиметар до два због сабијајућег ефекта који гравитација има на вашу кичму. Током оптерећујућих активности (седење, стајање, спортске активности…), течност се цеди из ваших дискова у околно меко ткиво. Овај губитак течности кривац је за ваш губитак висине на крају дана!

Али то се не дешава свим људима.

Aстронаути „порасту“ за време боравка у свемиру! После 84 дана проведених у свемиру измерена је, просечно, за пет центиметара већа висина свих астронаута. Током дванаест недеља колико су провели у свемиру, дискови су упијали течност из тела. Пошто није било гравитације која би утицала на цеђење течности из дискова, они су остали задебљани и једри, што је продужило њихову кичму и учинило их вишим. Чињеница је да се сва свемирска одела праве са прорачунатом већом висином за тих пет центиметара. После неколико дана под утицајем гравитације астронаути су се вратили на своју нормалну висину.

Али неки имају и проблеме.

Преузето са http://www.astronomija.co.rs

Problemi kosmonauta Ivanjišina sa rastom pred povratak na Zemlju 

Ivanjišin na Stanici, vežba

Da bi mogao da se vrati na Zemlju sa svojim kolegama Antonom Škaplerovom i Danijelom Burbankom, kosmonaut Anatolij Ivanjišin će morati da smanji visinu za nekoliko centimetara koje je ”dobio” tokom četvoromesečnog boravka u bestežinskom stanju. Iz Kontrole leta (CUP) naloženo je kosmonautu da nosi specijalni kostim ”Pingvin” koji preko amortizera ušivenim unutar kostima opterećuje mišiće. Ivanjišin će morati da nosi kostim ”Pingvin” sve vreme, do pred sam povratak na Zemlju koji je planiran 27. aprila.

Nego, vratimo se problemu rasta kosmonauta Ivanjišina. Fenomen rasta kosmonauta je poznat još iz vremena misija na američkoj orbitalnoj stanici ”Skajlab” 1973/74. kada su članovi njene poslednje (treće) posade porasli za 1-3 cm. Usled dugotrajnog boravka u bestežinskom stanju, kičmeni stub gubi svoje prirodnu ”krivudavost”, ”ispravlja se” i time produžuje gornji deo tela. Povećanje visine kosmonauta predstavlja veliki problem budući da su mere za njegov skafander i sedište ”Kazbek” u kabini broda ”Sajuz” uzete na Zemlji, dok je on bio ”niži”. Postoji realna opasnost da kosmonaut ne može da navuče skafander, ili da zbog povećanog rasta ne ”pasuje” u sedište. To se upravo desilo sa kosmonautom Ivanjišinom za vreme poslednje provere sedišta ”Kazbek” sredinom njegove misije, krajem januara. Tada je ustanovljeno da je kosmonaut dobio nekoliko centimetara i odmah mu je naredjeno da nosi kostim ”Pingvin”. Ovaj kostim, koji je projektovan u NPP ”Zvezda” (gde se prave skafandri i sedišta broda ”Sajuz”) specijalno za učesnike dugotrajnih kosmičkih misija, ”sabija” mišiće kosmonauta i ”smanjuje” njegovu visinu. Amortizeri u kostimu mogu da se kontrolišu i time opterećuje željene delove tela. Kosmonaut koji nosi kostim ”Pingvin” mora da koristi veću snagu prilikom odredjenih pokreta, čime se tonus mišića oko kičmenog stuba više opterećuje i posle izvesnog vremena normalizuje.

Iako na MKS postoje kostimi ”Pingvin” za svakog člana posade, primećeno je da ih ”strani” članovi posada (astronauti NASA-e, ESA-e, JAXA i CSA) ne nose i više vole da vežbaju na manje efektivnim trenažerima stanice kao što su staza za trčanje, veloergometar i espanderi.

Na MKS se nalazi poslednja od nekoliko serija kostima ”Pingvin” koji se već decenijama koriste na sovjetskim i ruskim orbitalnim stanicama. Na osnovu izveštaja kosmonauta, izrađena je modifikacija ”Pingvina” sa smanjenim opterećenjem, kao i kostimi sa kratkim rukavima.

Iako je povećanje rasta kosmonauta registrovano i za vreme misija posada orbitalne stanice “Saljut-6”, na MKS ovo je tek drugi ovakav slučaj. Prvi kod koga je to uočeno je bio brodski inženjer posade MKS-10 kosmonaut Saližan Šaripov.

Pored kosmičke, kostimi ”Pingvin” imaju vrlo značajnu medicinsku ulogu na Zemlji. Na onovu ”Pingvina” izrađen je medicinski kostim ”Adeli” za decu obolelu od cerebralne paralize. Prema rečima stručnjaka Instituta biomedinskih problema (IMBP), ova ”kosmička tehnologija” daje izvanredne rezultate na Zemlji – 80-90% mladih pacijenata staje na noge posle nošenja kostima ”Adeli”.

Ипак то га није омело да слика наш главни град – Београд. Нa слици доминира осветљени Мост на Ади.

Чланак настао захваљујући мом куму физичару – Игору Секулићу.

Advertisements

Single Post Navigation

5 thoughts on “Краћи на Земљи – „растемо“ у космосу

  1. Sjajan tekst! Delim 🙂

  2. Повратни пинг: Полукласичан чланак о Дану заштите животне средине « Био-блог

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: