Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Свемирски плес Венере

Свемирски плес, познат као транзит Венере, када ће Земља, Венера и Сунце бити у истој линији, моћи ће да се види у Србији 6. јуна сат после изласка Сунца. Призор преласка Венере испред Сунца један је од најишчекиванијих астрономских феномена, који је у прошлости померао границе знања, понекад и са драматичним последицама.
“Вековима је транзит Венере био један од великих тренутака за астрономе”, рекао је за АФП Клод Катала, шеф Париске опсерваторије.
“Сад или никад”, поручио је својим читаоцима британски часопис “Physics Word”, подсетивши да је наредни Венерин “рандеву” са Сунцем заказан тек за 2117. годину.
Током транзита, Венера пролази између Земље и Сунца, попут мале црне тачке која ће се током шест и по сати видети на блиставом диску наше звезде. Уколико не буде облачно, становници Северне и Централне Америке као и севернијих делова Јужне Америке, имаће прилику да 5. јуна увече виде почетак транзита.
Цео транзит ће бити видљив из источне Азије и западног Пацифика, док ће Европљани и становници Блиског истока и Јужне Азије моћи да посматрају сам крај овог феномена 6. јуна, током изласка Сунца.
Западни и југозападни делови Африке, као и већи део Јужне Америке моћи ће да прате овај спектакл искључиво преко Интернета.
Научници и овог пута упозоравају на опасност од гледања у Сунце без одговарајуће заштите.
Досад је регистровано свега шест Венериних транзита и то из разлога што пре прорачуна немачког математичара из 17. века Јохана Кеплера, нико није знао где треба да гледа, нити је имао за то неопходна сочива. Транзити се догађају у, како астрономи кажу, “уврнутим” комбинацијама: у јуну или децембру, и то у паровима у размаку од осам година. А затим наступа дуго чекање. После децембарских, долазе јунски транзити, али 105 година касније.
Јунски транзити, пак, смењују децембарске 121 и по годину касније. На пример, након транзита у децембру 1882. године, уследио је транзит у јуну 2004. године, а осам година касније, 6. јуна 2012. године моћи ћемо да видимо репризу.
Затим ће астрономи морати да буду веома стрпљиви све до децембра 2117. године, односно децембра 2125. године, када ће се транзит поновити. А онда опет дуга пауза.

Advertisements

Single Post Navigation

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: