Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Мој деда већ дуго оре небеске њиве,

Мој деда већ дуго оре небеске њиве,
……

Почех чланак са стиховима панонског морнара, али не случајно.

Сутра је завршни испит из српског језика за основце где дозволише да нам основци буду неписмени (мешање ћирилице и латинице, употреба тј. неупотреба малог и великог слова). 2013/14. године чека нас завршни испит из наука, који сам већ хвалио (погледајте Мој коментар теста из физике за шестаке), а између осталих наука (историја, географија, биологија и хемија) на тесту ће бити и питања из физике.

Пробни завршни испит је био успешан, али се плашим да се неко не досети па да олакша дечици. На пример:

  • Јединице физичких величина би могле да се пишу латиницом или ћирилицом или како вам драго иако је Закон о мерним јединицама и мерилима по том питању јасан и изричит. Али зар Руси не пишу ћирилицом? Али ко овде поштује закон? Ми поштујемо традицију а у овом случају традиција каже да је Краљевина Србија још 1879. године приступила Метарској конвенцији (погледај). Ти нефлексибилни закони. А некад смо писали јединице ћирилицом. Да некад није било ни телевизије, зар не?
  • Рачун у физици. Ајте молим вас, то је математика. Можда деца неће морати да имају тачна решења задатака. Могли би да не раде задатке на тесту или једноставно поред понуђених одговора да буде и опција знам задатак, али не знам основне рачунске операције или знам задатак, али ме мрзи да рачунам.

У мојој школи сам имао луду жељу да ученике научим елементарном рачуну. Отпор је био велики (и још увек је), али ваљда нећу попустити. Отпор исказан формулом

отпор = незнање математике/калкулатор

калкулатор→0 => отпор →∞, а кад незнање математике→0 и калкулатор→0 => отпор је неодређен и прелази у немоћ.

  • На тесту нека не буду питања из света око нас. Нека буду питања из живота обичног Марсовца или Клингонца мада и тамо важе наши закони, али неке природне појаве код њих имају друкчије манифестације.
  • Графичко представљање можда неће бити потребно, јер то је везано за рачунаре и савремене начине приказивања резултата експеримената. Ма коме то још треба. И наши преци су се опирали савременим проналасцима па би и ми могли.
  • И кога занима кад ћеш стићи у Ниш ако идеш брзином 100km/h, а кренуо си у 9 ујутру.

Вратимо се на почетак чланка.

Мој деда већ дуго оре небеске њиве,

……

Некада давно је завршио неколико разреда основне школе, али је успешно водио сеоско домаћинство. Био је зидар, ратар, сточар, столар, технолог, ветеринар …

Знао је да попуни пријаву за порез, да одреди улагања за обраду свих својих њива и да претпостави приносе а самим тим и обрачуна приходе. Користио је метрички систем јединица.

А писао је савршеним рукописом дописнице (ко их се још сећа?)

Није мешао ћирилицу и латиницу, мала и велика слова. Правилно је користио знакове интерпункције. Био је образован и информисан сељак, без много школе. Да ли ће бити такви наши ученици? Трудим се из све снаге, али треба помоћ и „одозго“.

А ја, ја се коцкам са преварантом животом,

из рукава он свакога дана извуче неког кеца.

И старији ми кажу: „Сад си у правом добу!“

А у улици Јована Цвијића расту друга деца.

Неки нови клинци, неки нови клинци,

неки нови клинци, неки нови клинци.

Advertisements

Single Post Navigation

4 thoughts on “Мој деда већ дуго оре небеске њиве,

  1. Повратни пинг: Модни диктат « Био-блог

  2. Odličan tekst 🙂 A i formula mi se sviđa. Nego, zar nije kalkulator ona strašna sprava što ima običaj da prilično često ispisuje kao rezultat one strašne brojeve sa E?

  3. Повратни пинг: Malo smijeha | Moja fizika

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: