Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Тамна страна Месеца – две слике и три приче

Прва прича

7. октобра 1959. године, совјетски васионски брод „Луна 3“, први је фотографисао тамну страну Месеца.
Месецу треба око 27 земаљских дана да се једном окрене око своје осе и око 27 дана да једанпут обиђе Земљу. Због тога увек видимо само једну страну његове површине гледајући са Земље. Ту страну зовемо ближа (или светла) страна Месеца. Супротна страна се зове даља (или тамна) страна Месеца. Даља страна Месеца је дуго била неистражена, све док свемирски брод Луна 3 није сликао прву фотографију ове Месечеве стране. Тада су први пут у историји људи видели како она изгледа. Фотографије које је Луна 3 забележила биле су лошег квалитета али су изазвале силно одушевљење и интересовање широм света.

164261_mesec-tamna-strana-viki_ff

Друга прича

У марту 1973. године енглеска рок група Пинк Флојд је објавила свој осми студијски албум „Тамна страна Месеца“. Тај албум проглашен је најбољим омотом у историји дискографије, а уједно је и један од најпродаванијих албума свих времена. Оно што чини посебним тај албум је слика на црној подлози са зраком беле светлости коју призма разлаже у спектар дугиних боја.

dark_side

Црна позадина са призмом и преламањем светлости кроз исту…личи на неки уџбеник из физике за основну школу. Омот се расклапао, а унутра је зеленом бојом исцртан ЕКГ дијаграм. Около су били распоређени текстови и разне информације. Приликом затварања омота све су боје поново прелазиле у један, бели зрак светлости.

Трећа прича

Ако на призму пада бела светлост, долази до разлагања светлости односно дисперзије.

Светлост једне таласне дужине, једне боје, назива се монохроматска. Већина светлосних снопова је полихроматска, што значи да се сатоје од таласа различитих таласних дужина. Дисперзија је појава разлагања сложене беле светлости на сетлост различитих боја при проласку кроз призму.

Дуга настаје комбинацијом преламања, дисперзије и унутрашњег одбијања Сунчеве светлости на капима кише. Када су услови за њено посматрање повољни, могу се видети две дуге: примарна и секундарна. Примарна дуга је светлија, са спољашње стране је црвена боја, а са унутрашње стране љубичаста. Распоред боја у случају секундарне дуге је обрнут у односу на примарну.

Advertisements

Single Post Navigation

One thought on “Тамна страна Месеца – две слике и три приче

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: