Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Царска физика

Руско царство (рус. Русское царство) је била руска држава између1547. кад је Иван IV Грозни преузео титулу цара и 1721. кад је Петар Велики одбацио титулу цара и узео титулу императора, од када практично започиње период развитка Руске Империје. У српској историјској науци се сматра да је Руско царство трајало до Фебруарске револуције 1917.

Peter_der-Grosse_1838

Петар Велики

Совјетски Савез је дошао на место Руског царства, чији је задњи монарх, цар Николај II владао до1917. Совјетски Савез је основан у децембру 1922. као унија руске, украјинске, белоруске и транскавкаске совјетске републике, на чијем челу су биле бољшевичке партије. 25. децембра, 1991, Горбачов је дао оставку на место председника СССР-а, и предао дужност Борису Јелцину. Наредног дана, се Совјетски Савез званично распао, и до краја године су све званичне совјетске институције престале са радом.

Михаил Горбачов

Михаил Горбачов

Борис Јељцин је изабран за првог председника Руске Федерације, демократске парламентарне заједнице различитих федералних субјеката (републике, аутономне области, крајеви). Руска федерација је правни наследник некадашњег СССР-а.

Ово је било најкраће о највећој, по површини, земљи света. У највећој земљи има и великих људи, неретко и великих неправди.

Подсетимо се Анегдоте о физичарима за време Стаљина.

И након Стаљина физичари су имали проблеме. Ево кратке приче о једном великом физичарском уму:

Андреј Дмитријевич Сахаров (рус. Андре́й Дми́триевич Са́харов; Москва, 21. мај 1921 — Москва, 14. децембар 1989) је био познати совјетски нуклеарни физичар, дисидент и борац за људска права. Познат је као један од твораца совјетске хидрогенске бомбе, а потом и најјачег оружја икада произведеног — совјетске Цар бомбе.

SMV-0913-021C-sakharov

Андреј Сахаров

Крајем 1960-их је почео да критикује совјетску службену политику, па се повезао са борцима за људска права. Добио је Нобелову награду за мир 1975. године, али је није могао преузети. Године 1980. ухапшен је и смештен у интерни егзил у Горки, одакле је пуштен 1986. по наређењу Михаила Горбачова.

Њему у част основана је 1985. награда Сахаров, Европског парламента за људе и организације посвећене раду на људским правима и слободама. Додељује се једном годишње.

Његово дело је и Цар бомба

Цар бомба (рус. Царь-бомба) је надимак за РДС-220 хидрогенску бомбу (кодног имена Иван, по свом конструктору). То је најјаче нуклеарно оружје икад детонирано. Направљена од стране СССР-а, бомба је у почетку требала имати снагу од 100 мегатона ТНТ-а, но због превеликог ризика од зрачења и ширења реактивних честица атмосфером, снага се преполовила. Изграђене су две бомбе, једна права и једна копија.

carb1

Бомба је тестирана 30. октобра 1961. године у тачно 11:32 по локалном времену на архипелагу Нова Земља. Бомба је била тешка 27 тона, била је дугачка 8 м, а обим јој је био 2м. Била је тако велика да није могла да стане у највећи бомбардер тог времена, због чега су на бомбардеру направљене одређене измене. Бомба је бачена са висине од око 10.5 км а детонирала на 4 км изнад земље. Ватрена кугла која је тада настала била је широка 8 км, а печурка настала после експлозије била је висока 65 км, а при дну широка око 40 км. Област у пречнику од 35 км око бомбе била је потпуно разорена. Никада није ушла у војну службу и била је само као демонстрација совјетске моћи и технологије у то време.

carb

Руси нису само правили велике бомбе.

Цар-звоно (рус. Царь–колокол, у буквалном преводу Цар звона) је огромно звоно унутар Московског Кремља. Наручила га је царица Ана Ивановна, братаница цара Петра Великог.

Ово звоно је највеће звоно на свету, тешко 216 тона, високо 6,14 m и пречника 6,6 m. Излили су га у бронзи мајстори Иван Моторин и његов син Михајло од 1733. до 1735. године. Орнаменте, портрете и натписе направили су В. Кобеље, П. Галкин, П. Коктев, П. Серебријаков и П. Луковников. Ово звоно никада није зазвонило, јер се у пожару 1737. године одвојио велики део (тежак 11, 5 тона), док је звоно још увек било у калупу.

moscow_back-to-the-future_image093

Након пожара, звоно је остало у свом калупу скоро цео век. Цар-звоно је 1836. године постављено на камено постоље поред Звоника Ивана Великог у Кремљу.

Постојала су још два звона са истим именом, изливена почетком 17. века и 1654. године (тешко око 130 тона). Ово друго звоно је уништено у пожару 1701. године. Његови остаци су искоришћени да се направи садашње Цар-звоно. Неко време Цар-звоно је служило као капела, а пукотина је коришћена као врата.

И опет „царско“ оружје.

Цар-топ (рус. царь-пушка) је средњовековно артиљеријско оружје, ремек-дело руске артиљерије и ливачке вештине, изливен из бронзе 1586. године од руског мајстора Андреја Чохова, за време владавине цара Фјодора Ивановича. Топ никада није служио својој намени.

Дужина топа — 5,34 m, пречник ждрела — 1200 mm, калибар 890 mm, тежина — 40 t. У Гинисову књигу рекорда уврштен је као највећа хаубица икад направљена. Свако његово ђуле тежи 1965 kg.

megarussia100

Топ је украшен рељефима, укључујући и један са приказом цара Фјодора Ивановича на коњу. Лафет је направљен 1835. године. У XVIII веку премештен је у Московски Кремљ. Топ је више пута премештан унутар Кремља. Топ се данас налази у близини Цар-звона.

Русија, цареви и царска физичка тела, али један немачки цар је био помало физичар.

У питању је Фредерик III , који је био Немачки цар и Пруски краљ само 99 дана током 1888. године. Био је веома образован престолонаследник и цар. Студирао је географију, историју, физику, музику и религију.

220px-FriedIII

 Фредерик III

Архимед је захваљујући краљу Хијерону и његовој круни узвикнуо „Еурека!“ Погледајте чланак Aрхимед и Хијеронова круна.

Погледајте и чланак Забавите се размишљајући и решите „царски задатак“.

Физика је дефинитивно царска наука.

Advertisements

Single Post Navigation

2 thoughts on “Царска физика

  1. Dejan Kreculj on said:

    Carski, šta reći … Izvrsno !

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: