Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

=Ј=е=д=н=а=к=о=с=т=и=

Једначине су математички искази, у симболима, који говоре да су две ствари идентичне (или једнаке). Једначине се пишу са знаком једнакости, као у примеру 2+3=5.

Скоро свако је чуо за једначину E = mc2.

emc2Заиста, ово је најпознатија једначина у физици, која успоставља еквиваленцију између енергије и масе. Али да ли је то најважнија једначина у физици? Упућени научници ће вам рећи не.

Најзначајнија једначина у физици је F = ma, такође позната као други Њутнов закон механике (Леонард Ојлер је дао запис F = ma).Untitled

Она описује понашање свега видљивог и невидљивог на Земљи и у космосу – од путање лопте која се креће до кретање планета.

imagesАко би отишли неку академску степеницу даље сигурно не би заборавили Максвелове једначине. Тај скуп једначина описује електрично и магнетно поље у простору и њихову зависност од густине наелектрисања и електричних струја.

maxwell Неки пут се овом скупу придружи и Лоренцова једначина.

maxlor Ове једначине описују свет електромагнетних интеракција у макроскопском свету и зовeмо их једначинама класичног електромагнетизма.

Шредингерова једначина кретања електрона је основна једначина у нерелативистичкој квантној механици.

sredПотпуно одбацује покушаје да се кретање електрона одвија по одређеним путањама у атому и настоји да опише њихово кретање искључиво таласним својствима.

Има у физици много лепих и значајних једначина и једнакости.

Но удаљисмо се од теме. Која год да је важна или најважнија свака једначина, нека при крају, нека у средини крије свој знак једнакости.equal-sign11

Прву праву једначину (са знаком једнакости) на свету написао је велшанин Роберт Рекорд 1557. године. Роберт Рекорд (1512.-1558.) доктор, математичар и помало физичар (астроном) је у свом раду из аритметике употребио први на свету знак једнакости. Прва једначина је имала необичан изглед

First_Equation_EverДанас ту једнакост пишемо

14x

и већина основаца зна да је реши.

Advertisements

Single Post Navigation

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: