Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Ехо и Нарцис

Отац и син су  шетали шумом.
Одједном, дечак запе и осећајући бол крикну: „Аххх!“ Изненада, чу глас који је долазио с планине: „Аххх!“
Знатижеља га обузе па дрекну: “Ко си ти?“ Али, одговор који доби беше: „Ко си ти?“
Ово га наљути, па поново дрекну: „Кукавицо!“ Глас одговори: „Кукавицо!“  Дечак погледа оца и упита га: „Тата, шта се ово дешава?“ “Сине“, рече отац, „обрати пажњу.“ Тада отац викну: „Дивим ти се!“ Глас одговори: „Дивим ти се!“ Отац поново узвикну: „Предиван си!“ Глас рече: „Предиван си!“ Дечак је стајао изненађен, али још увек не схватајући шта се дешава. Отац му објасни: „Људи ово зову ‘ехо’. Али, то је уствари ‘живот’. Живот ти увек враћа оно што ти дајеш. Живот је огледало твојих дела. Желиш ли више љубави, подари више љубави. Желиш ли више добра, подари више добра. Желиш ли разумевање и поштовање, тада разуми и сам поштуј. Ако желиш да људи буду стрпљиви с тобом, тада и ти буди стрпљив с људима. Ово правило односи се на сваки аспект живота. Живот ти увек враћа оно што дајеш. Ток твога живота није случајност, он је ехо твојих дела.„

Физика је наука о природи која проучава, између осталог и дешавања у природи – природне појаве. То је нешто што прво чујете када се сретнете са новим изазовима и новим предметом – физиком.

Једна од мојих првих реченица је да су људи од праисторије посматрали природне појаве и увиђали њихову периодичност и сагледавали њихове последице, јер им је од њих зависио и живот. Али физика није настала у праисторији, па ни у старом веку. У старом веку су људи смишљали и препричавали легенде да би објаснили природне појаве.

Легенда којом су стари Грци објашњавали ехо (одјек) врло је лепа. Прича је ишла овако:
Живела једном лепа нимфа Ехо, која је имала само једну ману – превише је причала. Да би је због тога казнили, богиња Хера јој је забранила да говори, осим када јој се нетко обрати, а и тада да само понови оно што је чула. Једног дана Ехо је угледала лепог младића Нарциса. Нарцис је био безосећајан те није никога волио. Будући да није могла да разговара са њим, следила га је само да га види, али довољно далеко да не буде виђена.
Једног дана Нарцис се изгубио и повикао: „Има ли кога овде?“ Ехо је узвратила : „Овде, овде, овде.“ Нарцис је затражио особу да се покаже те је Ехо то и учинила. Није могла да говори па му је рукама показала колико га воли. Нарцису се није свиђало што га толико људи воли те ју је одбио. Ехо, сломљена срца, молила се Афродити да је усмрти. Њезина је молитва услишена, али се Афродити свидео њен глас па га је пустила да заувек живи као ехо (одјек).

И тај њен глас чујемо кад слушамо одјек наших речи.

ehoТако је нимфа Ехо постала персонификација еха или одјека.

Наравно, ова тужна легенда не објашњава ехо или одјек. Да би схватили што ствара ехо, морате знати нешто о звуку. Звук се на отвореном простору креће брзином од око 360 метара у секунди. Креће се као талас који полази од извора у свим правцима, као светлост сијалице.

Када звучни талас наиђе на неку препреку, он се од ње може одбити, као што се одбија светлост. Кад се одбије, чује се као одјек. Стога је одјек одбијени звук који се понавља.
Међутим, наилазак на препреке не изазива увијек одјек звука. Неки предмети не одбијају звук него га упијају. То значи да одјека нема јер се звук не враћа. Одјек се обично јавља код глатких, правилних површина, као што је зид, литица, страна куће или кров.

Занимљивости!

  • Знате ли да облаци одбијају звук и да могу изазвати одјек? Заправо, кад чујете тутањ грмљавине, то је ехо снажног праска, чији се звук одбија од облака.
  • Може да се чује одјек, само ако се звук врати након више од 0,1 секунде након првобитног звука. Звук пређе пут од  34 метара за 0,1 секунди, тако да само чујете ехо са површина које су удаљене најмање 17 метара. Глатке тврде подлоге дају најбоље одјеке, јер се звучни таласи најмање расипају.echo_point_191405
  • Дуго је важио мит: „Квакање патке не прави ехо и нико не зна због чега“. 2003. мит је „разбијен“. Квакање је звук који бледи, али ипак  производи слаб одјек.
  • Ехо се најдуже чује код Адерсбаха у Немачкој где се звук одбија од стена. Јасно се разазнају поруке до 17 или 20 слогова.
Advertisements

Single Post Navigation

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: