Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Левoруки физичари

(извор http://www.ssindjelic.edu.rs)

Познато је да мозак човека има две половине које нису индентичне. Ако је развијенија лева половина мозга, човек је дешњак, а ако је развијенија десна страна мозга, он је леворук. Разлика није само у томе што један пише десном, а други левом руком или шутира лопту левом или десном ногом. Наше половине мозга одговорне су не само за супротне стране тела, већ и за карактер наших активности.
mozak
Лева половина мозга обрађује информације, систематично, постепено: проверава све могуће варијанте. Захваљујући тој половини мозга ми разумемо смисао речи, апстрактне појмове, способни смо да свет који нас окружује класификујемо, планирамо своје активности укључујући логичко закључивање и чињенице. Зато нам се често чини да дешњаци закључују црно-бело, логично, рационално. Организовани су, завршавају једну обавезу и прелазе на следеће, прво планирају, па онда су у акцији, тешко им је да промене одлуке. Нуде стабилност и структуру .

Десна половина мозга обрађује информације интуитивно, тренутно, са пуно емоција, креативно. Па се догађа да леворуки трпају ствари на гомилу. Иду од једног задатка до другог, неке остављају незавршене. Одлажу до последњег момента , пре него што почну са радом. Заборављају да планирају, већ су одмах у акцији. Понекад тренутно уочавају битне ствари у ситуацији. За њих је карактеристично да у ситуацији виде необично и неочекивано, да примете нешто што већина неће видети. Али ће понекад видети проблем у нечему сасвим једноставном. Често ће све то резултирати изразитиом креативношћу.

Леворуке особе чине око 13 одсто светског становништва, а овај број повећао се четири пута у последњих 100 година. Леворукима се приписује брже размишљање, већа темпераментност и многе друге специфичности.

Чешће су мушкарци леворуки, него жене. Код јачег пола, проценат је око 12 одсто, а код жена око 10.

Каква је ситуација код физичара?

Марија Кири, научница која је открила принципе радиоактивности и добила две Нобелове награде била је удата за такође леворуког Пјера Кирија, а историчари кажу да је и њихова ћерка Ирена (такође научница овенчана Нобелом) била леворука. Левом руком су своје теорије и записе писали и Исак Њутн, Алберт Ајнштајн и Џејмс Максвел. Никола Тесла, наш највећи научник научио је себе да пише обема рукама, али историчари кажу да је рођен као леворук.

 

Advertisements

Single Post Navigation

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: