Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Петак поподне у Бранку

Кад мало боље размислим најопуштенији део радне недеље. У школу сам стигао мало раније, одлично расположен, јер је сутра субота. Као и увек, када стигнем раније у школу, залепио сам се за рачунар и уместо да као и увек одем на ФБ пустио сам следећу песму.

Песма је учинила да лепо расположен одем на трећи час код осмака. Почео сам са причом о брзини светлости и њеној вредности у вакууму. „Станите. Ха! Професоре, погрешили сте. Написали сте два у“, зачух глас из треће клупе. Окренух се и видех осмех на лицу ученика који ми је нашао грешку у предавању. Тек што сам заустио да му кажем да није грешка, неколико ученика ме је предухитрило. Било ми је симпатично његово прекидање и почастио сам одељење чувеним објашњењем зашто вакуум има два у:

Порекло речи је латинско, а ми смо је преузели са два уу. У енглеском језику vacuum значи усисавати, а усисивач када ради се чује вакууууууууууууууууууууум, зар не?

Четврти час, опет осмаци и опет светлост. У једном тренутку поглед ми одлута кроз прозор и на небу угледах дугу. „Сви на прозор два минута + дозвољено сликање“, јер су се на небу јасно виделе и примарна и секундарна дуга.

Fotografija0370

Е, зато волим петак поподне!

im-not-just-a-teacher

Single Post Navigation

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: