Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Термометар ≠ топломер или било некад

Термометар или топломер

Ратко: Чини ме се да имам температуру. Ајде ми донеси топломер.
Радован: Мислиш термометар?
Ратко: Ма то! Свеједно.
Радован: Није исто. Ти мериш температуру, не топлоту.
Ратко: Могао си лепо да ми кажеш да нећеш да ми донесеш топломер.
Радован: Термометар!
Ратко: Ма …

Ратко и Радован су се без разлога свађали:

термометар је добио назив од грчких речи термо – топлота и метар – мерење.

Парче стакла у ком живи Т-1000

– Ију, сине, што разби топломер, треба баби да мерим температуру, почела је да бунца, оће да иде на рок концерт.
– Ајде, кево, оћу да видим да л` ће ова жива да се скупи и да добијем Терминатора.

Ово сам скоро сазнао и ако је вест стара

У Србији ће од 5. јула 2011. године бити забрањена продаја топломера који садрже живу и апарата за мерење притиска са живом. Ове производе моћи ће да користе само лекари, а набављаће се искључиво у специјализованим продавницама, пишу „Новости“.

Забрану продаје топломера и апарата за притисак са живом, у циљу заштите здравља људи и животне средине, увела је Агенција за хемикалије Републике Србије.

„Жива је тешки метал са токсичним својствима. Ослобађање живе у животну средину настаје као последица распадања живиних руда, или као последица људске активности као што су индустријски процеси, рударство, крчење шума, спаљивање отпада и фосилних горива“, кажу за „Новости“ у Агенцији за хемикалије.

Жива се може ослободити и из производа који садрже живу као што су живини амалгами, електрични апарати, лабораторијски и медицински инструменти, батерије…toplomer1

„Када дође до ослобађања живе она одлази у земљу, воду, ваздух и акумулира се у органе живих организама“, упозоравају из Агенције.

Због штетног утицаја на људско здравље и природу потребно је глобално да се реше проблеми са живом. С обзиром на то да у Србији не постоје предузећа која се баве производњом апарата и мерних инструмената који у себи садрже живу, сви мерни инструменти који садрже овај тешки метал долазе из увоза.

Најчешћи контакт потрошача са елементарном живом је управо кроз употребу мерних инструмената, као што су топломери и апарати за мерење крвног притиска.

Извор:

http://www.mondo.rs/a199108/Magazin/Zdravlje/Zabranjeni-toplomeri-sa-zivom.html

Један коментар са интернета:

Толике године су људи користили топломере са живом, а онда се неко сетио да “заштити“ животну средину њиховим укидањем. Жива је природни материјал, стакло такође, а сада ће заштитници природе да нас натерају да користимо пластични топломер, са батеријом која садржи још штетније елементе од живе, са дисплејом који има течни кристал који такође загађује средину, са електроником која је направљена од штетних елемената, па је уништавање таквог топломера 10 пута скупље од живиног. Али нема везе, све су то “европске вредности и достигнућа“…

Како ја видим ствари?

Топломер користим за мерење температуре тела и разликујем га од термометра којим мерим температуру ваздуха, воде.

Топломер „памти“ највишу температуру због посебне конструкције тј. додатног дела капиларе

Термометри (обични и медицински) функционишу на принципу ширења течности – било живе, било алкохола – услед пораста температуре. Термометри се састоје од резервоара с течношћу и танке цевчице по којој се текућина ‘разлива’ зависно од температуре (слика лево).
toplomer

За разлику од обичних термометара, топломери с каквим меримо нашу температуру, имају на почетку танке цевчице још један тањи део (слика десно). Функционисање те капиларе се може објаснити на следећи начин. Замислимо да стављамо хладни топломер испод руке. Због повишења температуре, жива излази из резервоара и шири се по цевчици. Након око пет минута, температура живе и стакла постане једнака нашој телесној температури. Вађењем топломера, жива се хлади и враћа назад у резервоар. Међутим, капилара је тако танка, да се услед површинског напона живе, њен ток прекида. Испод капиларе, жива се и даље повлачи у резервоар. Изнад капиларе, жива остаје у цевчици и показује највишу температуру коју је измерила. То је уједно и разлог зашто топломер морамо протрести да се ‘жива спусти’ кроз малу капилару назад у резервоар.

Advertisements

Single Post Navigation

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: