Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

O науци и религији

by A.Einstein from index.hr
Девојчица по имену Филис написала је пристојно писмо Алберту Ајнштајну почетком 1936. године, желећи да од њега добије одговор на питање да ли се научници моле Богу, односно, да ли је могуће „веровати“ и у науку и у религију.

Питање и одговор објављени су у књизи „Драги професоре Ајнштајн: Писма деце Алберту Ајнштајну и назад“, коју је уредила Алис Калаприс, а ево шта је славни научник одговорио малој Филис и то после само пет дана:

„Покушаћу да одговорим што једноставније на твоје питање.

Научници верују да се свака појава, укључујући и оне које су везане за људска бића, догађа према законима природе. Из тог разлога научник не може бити наклоњен веровању да на ток догађаја може утицати молитва, односно, жеља која се манифестује натприродно.

Ипак, морамо признати да је наше знање о тим силама несавршено, па на крају увереност у постојање врховног духа почива на некој врсти вере. Такво веровање још увек је распрострањено, упркос последњим достигнућима у науци.

Али исто тако, свако ко се озбиљно бави науком остаје уверен да се нека врста духа манифестује у законима свемира и да је она далеко супериорнија од човека. На тај начин бављење науком води до религиозних побуда посебне врсте, које су сигурно сасвим другачије од религиозности неког наивнијег“.

einstein-playing-with-child

Иако писмо не открива много о Ајнштајновим личним уверењима, његово објашњење јасно објашњава одушевљење и преданост науци, називајући осећај који у научнику изазива изучавање „религијским“, преноси „Хафингтон пост“.

Advertisements

Single Post Navigation

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: