Физика у Бранку

Занимљиви материјали за ученике и професоре

Мој коментар теста из физике за шестаке

Здрав разум је победио. Ученици који не знају баш све из градива физике могли су уз употребу малих сивих ћелија, што би рекао чувени детектив Херкул Поаро, да успешно савладају задатке из физике.

16. задатак

Добро одабран квалитативан задатак који нам даје информацију да ли разумемо електричну силу. Сличан задатак би могао да буде постављен и са сталним магнетима. Очекујем га у неким новим тестирањима.

Да не заборавим решење: Балон А је позитивно наелектрисан (0,5 бодова), а балон С (0,5 бодова) негативно наелектрисан.

17. задатак

Задатак из стварног живота (као на Пиза тестирању које се ближи). Браво за креатора. Решење 190km/h (0,5 бодова тачна бројна вредност и 0,5 бодова тачна јединица).

18. задатак

Да сам ја правио овај задатак сигурно би тело мало одвојио од подлоге и можда је мало закривио, али ђаци су се интуитивно врло лепо снашли.

Решење је под а).

19. задатак

Да не улазимо у расправу да ли је по програму за шестаке или седмаке задатак је ту и графици су нешто што, ако се лепо објасни, ђаци воле и у већој мери им је јасно. Задатак је опет било најлакше урадити коришћењем здраве памети. За 5 секуди 25 метара, што значи сваке секунде по 5 метара и дођосмо до решења 15 метара. Многи ђаци су решење и нацртали. Нико се није „залуђивао“ да тражи брзину па онда пређени пут.
20. задатак

И стигосмо до најтежег, или је бар требао да буде најтежи задатак. Проверих ја то данас на једном трећаку у необавезном ћаскању у поподневној шетњи. Решење које ћу дати је решење трећака који зна математику. Аха, рече он, за 1 сат аутомобил пређе 54 километара. Па то значи да ће за 10 минута да пређе 54 подељено са 6, а то је 9 километара. Био је то тачан одговор.  Моји ученици су решили овај задатак и на прави „физичарски“ начин путем формуле за брзину равномерног кретања, али понављам још једном, да је ово по питању физике тест да се види како користе ђаци здраву памет.

Немам још статиску прегледаног теста, али након прегледаних задатака могу да истакнем што би рекли политичари да ми је драго што предајем паметној деци која знају и воле физику.

Погледајте коментар теста из историје

Single Post Navigation

9 thoughts on “Мој коментар теста из физике за шестаке

 1. Dejan Kreculj on said:

  „Bravo“ za onog ko se setio da u VI razredu u 17. zadatku da sliku brzinomera automobila sa 190 km/h. Pa to je zaista van svake pameti: pre nekoliko dana Krnjača, jutros Rakovica, broj poginulih raste kao kurs evra! Treba li da ta fotka ostane u podsvesti detetu da bi kasnije, kada sedne za volan, postao smrt na putu? Užas!

  • Ма то је био део командне табле формуле 1. Не брините колега. Битно је да деца разумеју читање мерне скале. 😉

   • Dejan Kreculj on said:

    To je sigurno tabla nekog novog „Kragujavačkog“ modela 🙂 A čitanje, pa ovo čitaju i babe na Kaleniću, šta više još su veštije sa skalama na vagama, uvek „kantar skoči“ 🙂

   • Мени је до скоро била фасцинантна брзина којом очитавају масу робе на кантару. Све док нисам „схватио“ да не очитавају. 🙂

 2. petar petrović on said:

  Evo da se i ja prikačim. Predajem u seoskim školama gde mi VI razred još muči muke sa tablicom množenja!!! Veoma sam zadovoljan rezultatima, a i deca fizikom za koju rekoše da im je bila najlakša! Drago mi je da nije bilo iznenađenja već je precizno po obrazovnom standardu i preporukama i postavljena.
  „Učenik ume da čita mernu skalu i odredi veličinu podeoka“ ITD.
  Moraćemo ih držati spremne u sistematizacijama i obnavljanju do VIII razreda.
  Pozdrav i srećno kolege!

 3. Поштоване колеге физичари, мени ова питања на тесту, која се тичу дела физике, у односу на, рецимо, историју на истом тесту делују као да су писана за ИОП ученике.

 4. Da li se neko seca koje standarde su proveravali ovi zadaci posebno me zanima za 17. i 18.
  Hvala

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: